Jeste li znali da ćete ovako brže mršavjeti?

Iako se dugo vjerovalo da smeđe masno tkivo nestaje s adolescencijom, znanstvenici su utvrdili da to važno tkivo ne gubimo u potpunosti u odraslim godinama. Aktivacija smeđe masti ključna je za mršavljenje pa sugeriraju da, želite li smršavjeti, ove jeseni ne zagrijavate pretjerano stan te da što češće provodite na otvorenom.

U našem tijelu postoje i dobre masnoće: svi smo rođeni s naslagama smeđe masnoće oko naših lopatica koja u dojenačkoj i dječjoj dobi igra važnu ulogu u održavanju i regulaciji tjelesne temperature.

Znanstvenici su dugo mislili da smeđe masno tkivo nestaje nakon dječje dobi kada se iscrpi njegova fiziološka funkcija. Prije pet godina, postojanje smeđeg masnog tkiva je utvrđeno i kod odraslih osoba, a skenovi su otkrili naslage dobih masti u gornjem dijelu leđa, na stražnjem dijelu vrata, između ključne kosti i ramena, te duž kralježnice. Otada brojne studije sugeriraju da bi smeđe masnoće mogle imati ključnu ulogu u rješavanju problema s težinom. Ne samo da se smeđa mast aktivira kad nam je hladno nego je i određene namirnice mogu aktivirati.

Što je, dakle, smeđa mast? Za razliku od poznatijeg žućkasto-bijelog masnog tkiva koje se gomila unosimo li previše kalorija, smeđa masnoća – boje čokolade – radi upravo suprotno, sagorijevajući višak energije kako bismo proizveli toplinu i održavati tjelesnu temperaturu . Kad je smeđa masnoća aktivirana proizvodi oko 300 puta više topline nego bilo koji drugi organ u tijelu.

Znanstvenici na Sveučilištu u Nottinghamu ispituju kako smeđe masnoće mogu pomoći u borbi protiv pretilosti koristeći tehniku termografije. Utvrdili su da se smeđe masno tkivo kod debele i pretile djece i odraslih ne aktivira na isti način. Na području vrata kod djece se nalazi oko 50 grama smeđeg masnog tkiva koje se uključuje i isključuje tijekom dana, kad je dijete izloženo različitim temperaturama ili ako jede i igra se. No taj je učinak manje jak kod adolescenata i odraslih a uzrok su, vjeruje se, metaboličke promjene koje se javljaju s godinama.

Znanstvenici sada pokušavaju utvrditi može li se faktor poput niske temperature koristiti za manipulaciju aktivnosti smeđe masnoće akciju, čime bi se spriječilo debljanje.

Smeđa mast reagira bolje i na neke namirnice, primjerice mlijeko ili chili aktiviraju smeđe masno tkivo. U teoriji bi, konzumiranje hladnog pića trebalo biti pogotovo u kombinaciji s vježbom.

 

Evo, kako možete aktivirati svoju smeđe masno tkivo i brže mršavjeti:

Isključite ili smanjite grijanje u automobilu, uredu i kod kuće. Ako hodate u stanu tijekom zimskih mjeseci u majici, okruženje vam je pretoplo. Moderni način života ne pridonosi aktiviranju smeđeg masnog tkiva, kažu znanstvenici i ističu kako prije trideset godina naše kuće i uredi nisu imale centralno grijanje nego su obitelji obično imale samo jednu sobu u kući koja je stvarno bila topla. Mnoge studije zabilježile su sezonske varijacije, odnosno da se više smeđe masnoće aktivira u zimskim mjesecima. Dakle, što ste više izloženi hladnoći, sagorijevat ćete više kalorija.

Dodajte feferone u hranu: sastojak kapsaicin potiče smeđe masti na akciju.

Izbjegavajte teretane. Prošećite, vozite bicikl, provedite na otvorenom ako je hladan dan. Ako ste stvarno hrabri, plivanje na otvorenim bazenima će zagarantirano aktivirati smeđu mast. Bilo kakav vježbanje na otvorenom je korisno.

Konzumirajte mliječne proizvode: jogurt, mlijeko i sir važni su u aktiviranju smeđe masti. Čuvajte se ipak proizvoda s velikim postotkom masnoća, ugljikohidrata. Slatka prerađena hrana ima negativan utjecaj na smeđu masnoću.

Pijte hladnu vodu ili ledeno hladne sokove. Neke su studije pokazale da hladna pića pomažu sagorijevanju kalorija, piše Daily Mail.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...