Jordan će pripojiti Zapadnu obalu?

Viši vođa Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), Faruk Kaddoumi dao je podršku novom prijedlogu kojim bi Jordan pripojio Zapadnu obalu, javlja Jerusalem Post.

Jedan od utemeljitelja PLO-a, Faruk Kaddoumi, je rekao kako bi aneksija Zapadne obale značila uspostavu Jordansko-palestinsko konfederacije.

Kaddoumi je podržao ovu inicijativu, tvrdeći da ukoliko dođe do realizacije ove ideje da će ona rezultirati pozitivnim razvojem.

Naglasio je kako Zapadna obala mora ostati palestinski teritorij, te da će Jordan trebati osigurati punu prava Palestinaca, kao i prava na povratak.

U intervjuu prošle godine jordanski kralj Abdullah je izjavio kako ne bi podržao jedinstvo između svoje zemlje i Zapadne obale, podsjeća Jerusalem Post.

‘Jordan nikada neće biti zamjenska domovina nikome’, rekao je kralj Abdullah.

‘To nema smisla …. Imamo vojsku, i spremni smo boriti se za našu domovinu i budućnost Jordana. Trebamo govoriti glasno, a ne dopustiti da takva ideja ostane u glavama nekih od nas. Jordan je Jordan, a Palestina je Palestina’, bio je jasan jordanski kralj.

1988. Jordan je odustao od svojih zahtjeva na Zapadnoj obali, priznao je vlast PLO-a nad ovim teritorijem, te je poništio jordansko državljanstvo Palestincima sa Zapade obale. 1993. godine Sporazumom iz Osla naznačeno je kako je povrat Gaze i Zapadne obale pod vlast PLO-a bio ‘jordanska opcija’, što većina ljudi nije zaboravila.

Tijekom proteklog desetljeća, zbog nezadovoljstva oko neuspjeha s Oslom, neki izraelski stručnjaci i zastupnici su oživjeli jordansko rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...