Josipović: “Bit će sve u redu. Njemačka nas je podržavala od samog početka”

Zabrinjavajuće upozorenje predsjednika Bundestaga koji je utvrdio kako najnovije izvješće Europske komisije o napretku treba shvatiti ozbiljno te da Hrvatska, očito, još nije spremna za ulazak za Jutarnji je list komentirao predsjednik Ivo Josipović. On smatra kako je potpuno jasno da će Hrvatska, ako nastavi s napretkom, kako je to konstatirano u zadnjem izvješću Europske komisije, sigurno ući u EU kako je planirano.

‘Njemačka nas je, od samog početka našeg puta u EU, iznimno podržavala. Izjave na koje se pozivate razumijem kao načelnu skepsu prema proširenju nakon hrvatskog ulaska u EU, s jedne, te poticaj da učinimo ono što je ostalo za učiniti, s druge strane’, kazao je Josipović za Jutarnji list.

Na pitanje kakve bi bile posljedice ako Hrvatska ne uđe u EU, predsjednik je rekao da ako bi razlog bio neispunjavanje uvjeta, onda bi to bio ozbiljan politički poraz Hrvatske i pokazatelj da ne radimo dobro, da ne provodimo reforme.

‘Bio bi to put u jačanje krize, nove gospodarske i političke probleme. Ali, zaista ne treba biti katastrofičar. Pa, pogledajmo još jednom zadnje izvješće. Ono je vrlo povoljno za Hrvatsku. Preostale reforme koje su naznačene u deset točaka kao one koje se očekuju od Hrvatske, nisu nikakvo iznenađenje i na njima se konstantno radi’, pojasnio je Josipović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...