Kafkini rukopisi pripast će Nacionalnoj knjižnici u Jeruzalemu

Rukopisi, dnevnici, crteži i osobna pisma Franza Kafke i njegovog prijatelja Maxa Broda pripast će Nacionalnoj knjižnici u Jeruzalemu, nakon što su pet godina bili predmet spora na sudu u Tel Avivu između te biblioteke i dvije sestre iz Izraela, izvijestio je dnevni list Haaretz koji je prije pet godina počeo pisati o tom sporu.

Haaretz presudu ocjenjuje »dramatičnom« i predviđa da će poražena strana u sporu uložiti žalbu. Dokumente koji su predmet spora 1939. Brod je donio iz Praga u Tel Aviv. Njegovom smrću 1968. njegovi i Kafkini rukopisi ostali su u stanu njegove tajnice Ester Hoffe.

Tijekom sudskog postupka pokazalo se da je Brod želio da se rukopisi daju javnom arhivu no Hoffe ih je stavila u sef i dio prodala zaradivši milijune dolara.

Nakon njene smrti njene kćeri Eva Hoffe i Ruth Wiesler, koja je preminula prije nekoliko mjeseci, istaknule su svoje pravo da naslijede to književno blago. Sutkinja Dalia Kopelman suda za obiteljska pitanja u Tel Avivu je, međutim, presudila da Ester Hoffe nije imala pravo pokloniti svojim kćerima te dokumente koji su 40 godina bili nedostupni istraživačima.

Po listu Haaretz, dva arhiva, Kafkin i Brodov, još uvijek sveukupno sadrže desetke tisuća stranica koje stručnjaci Nacionalne biblioteke u Jeruzalemu trebaju katalogizirati. Među ostalim, sadrže i njihovo dopisivanje s važnim piscima poput Stefana Zweiga a i bilježnice u koje je Kafka pisao zadaće dok je učio hebrejski.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...