Kaspersky razvija siguran OS

Sigurnosna kompanija Kaspersky radi na razvoju sigurnog operacijskog sustava za specijalizirane zadaće. Informaciju je potvrdio Eugene Kaspersky na vlastitom blogu te napominje da bi navedeni operacijski sustav trebao ponuditi visoku razinu sigurnosti i zaštitu od hakerskih napada i virusa ciljanoj skupini korisnika.

Ta skupina nisu komercijalni kućni i poslovni klijenti već ključni sustavi u industrijskim postrojenjima (industrial control systems – ICS) te kritični infrastrukturni sustavi u opskrbi električnom energijom, vodom i ostalim resursima. Hakerski napadi na takve sustave imaju potencijalno vrlo skupe i opasne posljedice, a često ključni sustav u industriji i infrastrukturi nije lako ni izolirati i isključiti iz ostatka mreže radi sprječavanja širenja virusa i ostalog zloćudnog softvera.

Karpersky ističe nekoliko razloga zašto bi kompanija mogla biti u mogućnosti razviti siguran operacijski sustav, kad već isto nije pošlo za rukom Microsoftu, Appleu i drugim tvrtkama. Kao prvo, Kasperskyjev operacijski sustav bi bio usko specijaliziran za ranije navedene segmente, što isključuje potrebu za velikim brojem tehnologija s potencijalnim sigurnosnim propustima. Za drugu mjeru Kaspersky navodi nemogućnost operacijskog sustava za izvršavanjem neautoriziranih aplikacija ili programskog kôda razvijenog od drugih kompanija, što smanjuje ili potpuno isključuje potrebu za izdavanjem sigurnosnih nadogradnji takvog operacijskog sustava – potonje je ionako često nemoguće implementirati na industrijskim sustavima koji su neprestano u pogonu i moraju imati visoku razinu raspoloživosti.

Za implementaciju navedenih mjera Kaspersky će morati usko surađivati sa samim klijentima iz industrije te proizvođačima hardvera na kojemu bi se takav operacijski sustav trebao izvoditi. Konkretne detalje o operacijskom sustavu Eugene Kaspersky očekivano nije otkrio, kao ni vrijeme završetka samog projekta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...