Koliko ima pametnih telefona? Više od milijarde!

A za samo tri godine taj bi se broj trebao udvostručiti, naročito na tržištima u razvoju.

Broj pametnih telefona na svijetu tijekom trećeg tromjesječja prešao je jednu milijardu – tvrtka Strategy Analytics izbrojala ih je 1,038 milijardi, 47 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. To će reći da svaki sedmi stanovnik Zemlje ima mobitel koji funkcionira kao računalo.

Prema podacima tvrtke GfK, u Hrvatskoj oko 16 posto korisnika mobitela ima pametni telefon. Nešto ga češće koriste muškarci nego žene.

Iako je Nokia predstavila prvi pametni telefon još 1996. godine, pravi je boom krenuo tek nakon što se na sceni pojavio Appleov iPhone. Procjenjuje se kako je tržište pametnih telefona prošle godine vrijedilo 219 milijardi dolara (1,2 trilijuna kuna).

A pravi ga rast tek očekuje. Kako se tek počinje širiti tržištima u razvoju poput Kine, Indije i Afrike, za novu milijardu trebat će manje od tri godine, predviđaju analitičari Strategy Analytics, a prenosi Bloomberg.

Najveći dobitnici zasad su Apple i Samsung, koji su preoteli primat nekadašnjim zvijezdama mobilne telefonije, kao što su Nokia i HTC. Samo je Apple isporučio pet milijuna primjeraka svog iPhonea 5 tijekom prvog vikenda prodaje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...