Kosor i Pahor obnavljaju ljubav Hrvatske i Slovenije

‘Slovenija se sada treba na pravi način angažirati da Hrvatska napravi ono što je potrebno, kako s tim ne bi bilo nikakvih nesporazuma’, rekao je Pahor, dodajući da je kao premijer postizanjem arbitražnog sporazuma pokazao pravi put za sređivanje odnosa s Hrvatskom, pri čemu treba jačati povjerenje i doći do rješenja koje će zadovoljiti obje strane. Bivša premijerka Kosor u razgovoru je za ljubljanski tjednik također naglasila važnost povjerenja te da se to odražavalo u vrijeme kad je vodila vladu i s tadašnjim slovenskim premijerom Pahorom uspjela doći do dogovora o arbitražnom sporazumu.

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u razgovoru za ljubljansku Mladinu’ da je pitanje Ljubljanske banke i njenih štediša u Hrvatskoj bilateralno pitanje koje se u Sloveniji sada otvara iz unutarnjepolitičkih razloga.

‘Slovenija taj problem otvara u prvom redu zbog unutarnjepolitičkih razloga’, rekla je Kosor u razgovoru za novi broj slovenskog tjednika. Dodala je kako je u vrijeme dok je bila premijerka, na sastanku posvećenom Ljubljanskoj banci, održanom u Bohinju s tadašnjim predsjednikom vlade Pahorom, naglasila da se traži rješenje u skladu s potpisanim međunarodnim ugovorima i bez povrede temeljnih prava pojedinaca, odnosno štediša banke.

Nova slovenska vlada otvorila je to pitanje, uvjetujući njime ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om te tvrdi da se radi o sukcesijskom, a ne bilateralnom pitanju i da Hrvatska tužbe pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke treba povući. O pitanju Ljubljanske banke i načinima mogućeg rješenja do sada su tri sastanka održali financijski stručnjaci za to pitanje dviju vlada, Zdravko Rogić i France Arhar.

‘Povjerenje je važno. Ponekad mnogo znači i to da se predsjednici vlada jednostavno čuju telefonom’, rekla je Kosor.

Ona je kao apsurdne ocijenila izjave da je njen prethodnik na mjestu premijera Ivo Sanader dao ostavku zbog tadašnje slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora i jer nije htio pristati na teritorijalne ustupke.

‘Kad bi bilo istina da je odstupio zbog graničnog spora, to bi sigurno spomenuo meni ili kolegama u stranci i vladi’, rekla je Kosor, dodavši kako su apsurdne Sanaderove tvrdnje o tome da je je navodno pristala na teritorijalne ustupke Sloveniji kako bi došlo do nastavka pregovora s EU, što Sanaderu nije uspjevalo postići.

‘Prije potpisivanja arbitražnog sporazuma tražila sam konsenzus svih parlamentarnih stranaka, a Sabor ga je, nakon što je potpisan, ratificirao dvotrećinskom većinom’, rekla je za ljubljanski tjednik ‘Mladina’ Jadranka Kosor.

Bivši slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da se pitanje Ljubljanske banke, koje sadašnja vlada Janeza Janše povezuje s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora s EU, može riješiti s nešto diplomatske spretnosti.

‘Meni se čini da uz spretnu diplomaciju možemo relativno brzo doći do rješenja’, rekao je Pahor u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju (STA), dodajući da je ta mogućnost povećana imenovanjem dvaju financijskih eksperata koji su do sada održali tri sastanka.

U razgovoru koji je za agenciju STA vodio kao jedan od triju kandidata na predsjedničkim izborima koji se održavaju 11. studenoga, Pahor je rekao da je njegovo iskustvo s blokiranjem hrvatskih pristupnih pregovora zbog otvorenog graničnog prijepora bilo vrlo teško i da se je morao sam s time nositi.

‘Slovenija se sada treba na pravi način angažirati da Hrvatska napravi ono što je potrebno, kako s tim ne bi bilo nikakvih nesporazuma’, rekao je Pahor, dodajući da je kao premijer postizanjem arbitražnog sporazuma pokazao pravi put za sređivanje odnosa s Hrvatskom, pri čemu treba jačati povjerenje i doći do rješenja koje će zadovoljiti obje strane.

‘Ni za koga ne bi bilo dobro ako bi zbog izgovora jedne ili druge strane ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji postala upitna. Hrvatska tu nema mnogo manevarskog prostora. Dužna je poštovati međunarodne sporazume’, rekao je Pahor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...