Kuharima-kandidatima sirovo baš nije leglo

Natjecatelji su imali priliku upoznati se s konceptom pripremanja jela i prehrane na ‘sirovi’ način. Iako je bilo raznovrsnih namirnica i ideja, ideja im nije sjela.

U ovoj epizodi pred kandidatima je još jedna Gastroakademija. Osim toga što profesori nisu Dino i Mate, sjedenje u Gastroškolskim klupama se po mnogočemu razlikovalo od dosadašnjih.

Gosti predavači u ovoj epizodi su bračni par Darko i Lena Jurić, začetnici ‘raw food’ životnog stila tj. prehrane. Radi se o konceptu prehrane i pripremanja jela na ‘sirovi’ način.

‘Umjetnost sirovog’ je novi trend u svijetu koji promiče pripremu veganske hrane bez termičkih obrada. Umjesto kuhanja, pečenja i slično hrana se priprema miksanjem, mariniranjem, klijanjem, dehidriranjem i slično, kako bi se sačuvala aktivnost enzima u namirnicama.

Petra Plantak za goste nije čula, ali poznaje aspekt života koji promoviraju. ‘Veliki sam ljubitelj sirove hrane, ali raznolike: i biljnog i životinjskog porijekla’, rekla je.

Lena se prvotno protivila sirovoj hrani, nakon čega je njezin suprug odlučio da više neće jesti kuhano. Njezin muž Darko je vegetarijanac već 30 godina, a prvi susret sa sirovom hranom je doživio u restoranu koji je takvu hranu posluživao. Sve ostalo je povijest.

‘Mi s hranom podižemo svijest, ali ljudi su kruti i skeptični’, kažu. ‘Ljude je najteže natjerati da probaju, a kad isprobaju, oduševe se’, dodaju. Par se ovakvom prehranom bavi već dvije godine.

Lena i Darko su objasnili da za ovakvu pripremu hrane nisu potrebna kuhala, štednjaci, pećnice i slično već dehidrator, mikser, spiralizator i, kako Darko kaže, dobra volja i otvoreno srce.

Za početak su kandidatima demonstrirali kako na lagan način uz pomoć vode, badema i blendera napraviti bademovo mlijeko. Nakon toga su pokazali pripremu shakea na bazi bademovog mlijeka uz dodatke namirnica neobičnih naziva poput kamu kamua, brazilske bobice i make, repice iz Južne Amerike.

Da se juha može napraviti i bez kuhanja neke je kandidate ostavilo u nevjerici kao i wakame alge koje u sebi sadrže molekule ljepote. Ova ‘Mizo juha’ se ne prokuhava, već je u blenderu zagrijavaju prethodno dodani začini.

Jedna od najukusnijih demonstracija su bile palačinke, napravljene ne u tavi na vatri, već pripremljene u uređaju nazvanom ‘dehidrator’. Tako je za ‘tijesto’ palačinki korišten samo limunov sok s bananama izmućen u blenderu. Od jedne banane se na takav način mogu napraviti dvije palačinke koje, nakon što su izmućene, idu u spomenuti dehidrator.

Dehidriranje je jedan od načina konzerviranja hrane, a da bi se od banana napravile dobre palačinke moraju biti jako zrele.

Kao glavno jelo Lena i Darko su pripremali špagete ‘al freddo’ s bijelim umakom. I u ovom jelu, naravno, postoji zanimljivost: sva se tjestenina radi od tikvica. Za to je potreban spiralizator.

Da i vegani jedu paštetu ovaj par je pokazao demonstrirajući pripremu paštete od proklijale heljde s crvenom paprikom.

Marku Palfiju je neshvatljivo kako začin može zagrijati juhu. ‘Koncept jedenja sirove hrane mi nije zanimljiv, kao ni korištenje namirnica iz dalekih krajeva’, rekao je. Najfascinantniji mu je bio stroj za spirale i volio bi ga imati.

Petra Plantak je već znala kako se priprema bademovo mlijeko jer je, kako kaže, ponosna vlasnica blendera.

Ivana Čuljak cijeni goste i njihovu pripremu hrane, ali osobno ne bi mogla živjeti na takav način jer bi joj previše falilo ne samo meso već i mlijeko, riba, sirevi… Špageti od tikvica su joj se svidjeli. Misli da ovakva vrsta prehrane oduzima draž kuhanja.

‘I da počnem koristiti sirovu hranu susjedi bi mi se počeli žaliti radi zujanja aparata’, rekla je u šali.

Marko Raić misli da su gosti lijepo osvježenje na Gastroakademiji. ´Zdravo je, ali ekonomično …ne znam. Skup sport´, kazao je. ‘Sirovi’ sat mu se definitivno svidio.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...