LAG “Laura” uspješno privodi kraju projekt “Joint venture for a better life”

Lokalna akcijska grupa “Laura” uspješno privodi kraju projekt “Joint venture for a better life”, projekt koji je odobren od strane Europske Unije, a koji se financira sredstvima iz programa Europe for Citizens. Sutra je zadnji dan aktivnosti kada će se na konferenciji za medije predstaviti organizacije i partneri koji su sudjelovali na ovom projektu te rezultati provedenih aktivnosti projekta.

Sudionicu su u srijedu posjetili općine Pakoštane i Bibinje. U ime Općine Pakoštane sudionike je dočekao Slavo Stojanov, voditelj referade za gospodarstvo i održivi razvoj te im zaželio dobrodošlicu i uveo ih u kulturno-edukativni program. Magistar umjetnosti Bojan Pogrmilović održao je zanimljiv seminar pod nazivom “Folklor u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na zadarsko područje” zajedno sa suprugom Ivančicom Pogrmilović i djecom Janom i Franom. Sudionicima su pokazali hrvatske tradicionalne nošnje, plesove i načine pjevanja te naglasili važnost KUD-ova. “Danas srećom imamo KUD-ove koji čuvaju našu tradiciju pa se opet iznova vraćamo svom izvoru.” naglasila je Ivančica Pogrmilović. Nakon seminara sudionici su posjetili Vransko jezero i vidikovac Kamenjak.

U poslijepodnevnim satima sudionici su posjetili općinu Bibinje gdje su ih dočekali pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Bibinje Marin Diklan i predsjednik KUD-a Ivan Goran Kovačić Šime Šimunić. Sudionici su imali prilike uživati u nastupu Klape Bibinje, Ženske klape Garofuli, Mandolinskog ansambla Moba i folklorne skupine Veseli Bibinjci. “Izuzetno mi je drago pozdraviti naše drage goste iz Slovenije i Slovačke koji su tu prvi put i nama je čast sudjelovati na ovom projektu”, kazao je Šime Šimunić, predsjednik najstarijeg KUD-a u zadarskoj županiji.

Danas su sudionici posjetili općinu Tkon gdje ih je dočekao načelnik Danijel Katičin, predsjednica Turističke zajednice Nadia Varunek i ravnatelj Javne komunalne ustanove Prvenj Robert Lukačić. U sklopu prezentacije primjera dobre prakse sudionicima je predstavljena trekking utrka Škraping i Sajam otočnih proizvoda, kao dvije najpoznatije manifestacije općine Tkon.

Nakon toga sudionici su posjetili benediktinski samostan Ćokovac, jedini muški samostan u Hrvatskoj. U popodnevnim satima održana je prezentacija autohtone hrane i običaja, a lijepo vrijeme omogućilo im je da se voze u starom tradicionalnom brodu s latinskim jedrom.

Nositelj ovog projekta je Lokalna akcijska grupa “Laura”, a partneri su LAS MDD – zadruga za razvoj podeželja z.b.o. (Slovenija), Croatian Cultural Association in Slovakia, Grad Benkovac, Općina Lišane Ostrovičke, Općina Bibinje, Općina Sv. Filip i Jakov, Općina Pakoštane i Općina Tkon. Vrijednost projekta iznosi 13.000,00 eura.

Opći ciljevi projekta “Joint venture for a better life” su jačanje tolerancije i međusobnog razumijevanja između europskih građana s ruralnih područja kroz promociju kulturno-lingvističke raznolikosti i međusobnog poštivanja. Specifični cilj projekta je poboljšati suradnju i veze među stanovnicima 20 ruralnih lokalnih jedinica kroz promociju interkulturalnog dijaloga i naglaska na različitost i jedinstvo. Partneri će organizirati pet događaja koji će biti usmjereni na zajedničke interese.

Svi partneri koji sudjeluju na ovom projektu dolaze iz malih ruralnih zajednica. Ruralna područja su suočena s problemima nestimulativnog poslovnog okruženja, imigracijom mladih, nedostatkom edukacijskih centara te nedovoljno razvijenim turističkim sadržajem. Unatoč tome, ruralne sredine imaju veliki potencijal zahvaljujući bogatom kulturnom nasljeđu i prirodnim bogatstvima. Partneri će predložiti potencijalne modele i primjere dobre prakse u rješavanju zajedničkih problema s kojima se suočavaju stanovnici ruralnih sredina. Koristeći folklor, agrokulturu, tradiciju i kulturnu baštinu, prezentirat će se njihove različitosti te predložiti dugoročna rješenja zajedničkih problema.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...