projekt odobren od strane Europske Unije

LAG “Laura” uspješno privodi kraju projekt “Joint venture for a better life”

Tamni način

Lokalna akcijska grupa “Laura” uspješno privodi kraju projekt “Joint venture for a better life”, projekt koji je odobren od strane Europske Unije, a koji se financira sredstvima iz programa Europe for Citizens. Sutra je zadnji dan aktivnosti kada će se na konferenciji za medije predstaviti organizacije i partneri koji su sudjelovali na ovom projektu te rezultati provedenih aktivnosti projekta.

Sudionicu su u srijedu posjetili općine Pakoštane i Bibinje. U ime Općine Pakoštane sudionike je dočekao Slavo Stojanov, voditelj referade za gospodarstvo i održivi razvoj te im zaželio dobrodošlicu i uveo ih u kulturno-edukativni program. Magistar umjetnosti Bojan Pogrmilović održao je zanimljiv seminar pod nazivom “Folklor u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na zadarsko područje” zajedno sa suprugom Ivančicom Pogrmilović i djecom Janom i Franom. Sudionicima su pokazali hrvatske tradicionalne nošnje, plesove i načine pjevanja te naglasili važnost KUD-ova. “Danas srećom imamo KUD-ove koji čuvaju našu tradiciju pa se opet iznova vraćamo svom izvoru.” naglasila je Ivančica Pogrmilović. Nakon seminara sudionici su posjetili Vransko jezero i vidikovac Kamenjak.

U poslijepodnevnim satima sudionici su posjetili općinu Bibinje gdje su ih dočekali pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Bibinje Marin Diklan i predsjednik KUD-a Ivan Goran Kovačić Šime Šimunić. Sudionici su imali prilike uživati u nastupu Klape Bibinje, Ženske klape Garofuli, Mandolinskog ansambla Moba i folklorne skupine Veseli Bibinjci. “Izuzetno mi je drago pozdraviti naše drage goste iz Slovenije i Slovačke koji su tu prvi put i nama je čast sudjelovati na ovom projektu”, kazao je Šime Šimunić, predsjednik najstarijeg KUD-a u zadarskoj županiji.

Danas su sudionici posjetili općinu Tkon gdje ih je dočekao načelnik Danijel Katičin, predsjednica Turističke zajednice Nadia Varunek i ravnatelj Javne komunalne ustanove Prvenj Robert Lukačić. U sklopu prezentacije primjera dobre prakse sudionicima je predstavljena trekking utrka Škraping i Sajam otočnih proizvoda, kao dvije najpoznatije manifestacije općine Tkon.

Nakon toga sudionici su posjetili benediktinski samostan Ćokovac, jedini muški samostan u Hrvatskoj. U popodnevnim satima održana je prezentacija autohtone hrane i običaja, a lijepo vrijeme omogućilo im je da se voze u starom tradicionalnom brodu s latinskim jedrom.

Nositelj ovog projekta je Lokalna akcijska grupa “Laura”, a partneri su LAS MDD – zadruga za razvoj podeželja z.b.o. (Slovenija), Croatian Cultural Association in Slovakia, Grad Benkovac, Općina Lišane Ostrovičke, Općina Bibinje, Općina Sv. Filip i Jakov, Općina Pakoštane i Općina Tkon. Vrijednost projekta iznosi 13.000,00 eura.

Opći ciljevi projekta “Joint venture for a better life” su jačanje tolerancije i međusobnog razumijevanja između europskih građana s ruralnih područja kroz promociju kulturno-lingvističke raznolikosti i međusobnog poštivanja. Specifični cilj projekta je poboljšati suradnju i veze među stanovnicima 20 ruralnih lokalnih jedinica kroz promociju interkulturalnog dijaloga i naglaska na različitost i jedinstvo. Partneri će organizirati pet događaja koji će biti usmjereni na zajedničke interese.

Svi partneri koji sudjeluju na ovom projektu dolaze iz malih ruralnih zajednica. Ruralna područja su suočena s problemima nestimulativnog poslovnog okruženja, imigracijom mladih, nedostatkom edukacijskih centara te nedovoljno razvijenim turističkim sadržajem. Unatoč tome, ruralne sredine imaju veliki potencijal zahvaljujući bogatom kulturnom nasljeđu i prirodnim bogatstvima. Partneri će predložiti potencijalne modele i primjere dobre prakse u rješavanju zajedničkih problema s kojima se suočavaju stanovnici ruralnih sredina. Koristeći folklor, agrokulturu, tradiciju i kulturnu baštinu, prezentirat će se njihove različitosti te predložiti dugoročna rješenja zajedničkih problema.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar