Laž da se umiri javnost: Tko informira Vladu i servira građanima lažne informacije?

“Što se kriminalističkog istraživanja u slučaju Kamensko tiče, ono je – koliko smo informirani – završeno početkom ove godine”, tako je naime glasio odgovor iz ureda Vlade Zorana Milanovića na novinarski upit kolega iz Večernjeg lista upućen MUP-u u kojemu je jedno od pitanja bilo sljedeće: “Tvrtka Com.Com spominje se u istrazi oko slučaja Kamensko. Jeste li vi u sukobu interesa ako stanujete u stanu te tvrtke?”.

 

 

Ako je Vlada u pravu, Bajić je radio nezakonito

Ako je to točno, to znači da su ministar Ranko Ostojić i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić do sada otvoreno lagali hrvatskoj javnosti kada je riječ o aferi Kamensko jer su nam u rujnu ove godine zajednički odgovorili da istraga traje.

Štoviše, ako je Vlada u pravu ovo je sada dokaz da je glavni državni odvjetnik radio izvan zakona jer je u roku od 60 dana nakon okončanja istrage morao odbaciti ili prihvatiti kaznenu prijavu. No, on to nije napravio! Kako to znamo? Pa radnice Kamenskog i Teodor Celakoski podnijeli su kaznenu prijavu za Kamensko, a do danas nisu službeno obaviješteni o prihvaćanju ili odbacivanju njihove kaznene prijave! Prema zakonu, morali su biti obaviješteni.

Također, znači da su Bajić i Ostojić lagali kada je Indexu odgovorio na upit 18. rujna.

 

Tko je i kada lagao za Kamensko?

Naime, istražujući slučaj Kamensko, ministra Ranka Ostojića i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića upitali smo 18. rujna ove godine u kojoj je fazi istraga za Kamensko. U zajedničkom odgovoru DORH-a i policije stoji: “Napominjemo kako s podizanjem optužnice u ovom predmetu, rad zajedničkog tima nije prestao već se i dalje nastavlja”.

“Podizanje optužnice” odnosilo se na istragu oko državnih kredita za kobilje mlijeko. Zajedničko tijelo zapravo je tim sastavljen od predstavnika Državnog odvjetništva, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva financija, koji bi trebali održavati redovite savjetodavne sastanke. Tim je oformljen 24. studenog prošle godine, a na čelu tima su glavni Ravnatelj policije i Županijska državna odvjetnica.

 

Zajedničko tijelo policije i DORH-a radi i dalje!

Iz tog odgovora policije i DORH-a da se zaključiti da istraga i dalje traje što je bitno različito od onog što danas tvrdi Vlada.

“Nužno je kroz daljnje provođenje izvida i kriminalistička istraživanja prikupiti činjenice i dokaze kako o pribavljenoj imovinskoj koristi za pojedine osobe tako i o mogućim drugim kaznenim djelima i osobama koje su sudjelovale u financijskim transakcijama koje po načinu izvršenja i pribavljenoj imovinskoj koristi pokazuju kako je u zajednički tim nužno uključiti i službenike Ministarstva financija, te drugih državnih tijela”, stoji u dogovorenom protokolu za istragu oko Kamenskog.

 

Ako Vlada laže, zataškava se sukob interesa!

Ako je Vlada pak sada slagala, to povlači sa sobom političku odgovornost jer su svjesnom laži javnosti htjeli “pokriti” ministra Ostojića u aferi stan. Naime, tvrdnja da je istraga za Kamensko odavno gotova jedinim dijelom “abolira” ministra policije za sukob interesa.

U svakom slučaju netko laže i netko bi zbog laži plasiranih javnosti morao podnijeti ostavku. Je li to Ostojić ili Bajić ili netko od njihovih ljudi?

 

Vlada se danas vadi

Index je jutros poslao upit i Vladi RH da nam potvrde autentičnost odgovora Večernjem listu, a tijekom popodneva smo dobili potvrdan odgovor.

“Večernji list je jučer uputio više upita prema Vladi RH i Ministarstvu unutarnjih poslova, pa je iz Vlade upućen objedinjen odgovor. On je sadržavao rečenicu koju navodite, a kao odgovor na pitanje upravo uz ovu ogradu ‘koliko smo informirani’ jer je ona bila poslana ministru Ostojiću. Naime, za točnu informaciju oko stanja bilo kojeg, pa tako i ovog predmeta morate se obratiti Državnom odvjetništvu jer je po Ustavu i zakonima ono nadležno za vođenje istraga”, kažu iz Vlade za Index.

Tko ih je to “informirao” nisu nam pojasnili. Ni objasnili zašto su novinare naveli na “krivi trag”, odnosno zašto ih odmah nisu uputili na DORH?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...