Lažni kineski diskovi

Vjerojatno smo svi bar jednom naručili nešto sa eBay-a, i vjerojatno smo naručili neku lošu kinesku kopiju, koja je moguće još danas služi svrsi ili se pokvarila dan nakon korištenja…

Naravno prije svake kupnje treba biti pažljiv i dobro pročitati što kupujemo, odakle kupujemo i ranking prodavača. Ali to nije recept za sigurnu kupnju.

Neimenovani kupac je naručio prijenosni tvrdi disk od 500GB. Disk je uredno došao bez vidljivih oštećenja, priključen je na računalo, pokazao se kao prijenosni disk u operativnom sustavu, i korisnik je prebacio datoteke na disk. Nakon što je disk priključio na drugo računalo, sve datoteke koje je prebacio s prvog računala nisu bile na disku. Nakon svih mogućih isprobanih opcija i kombinacija zaključio je da nešto nije u redu s diskom.

Otvorivši disk ugledao je USB memoriju od 128MB koja je bila modificirana tako da računalo očitava kao 500GB, svaki put kad bi memoriju napunili iznad 128MB ona bi se pobrisala i nastavila sa učitavanjem datoteka, stvarajući iluziju da datoteke stvarno prebacujemo na disk od 500GB. Naravno da bi prevara bila potpuna unutar kučišta su bile dvije matice vijka kako bi kućište dobilo na težini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...