Lemuri s Madagaskara najugroženiji primati

Lemuri s Madagaskara danas su među najugroženijim primatima na planetu zbog uništavanja njihova staništa i krivolova, upozorili su stručnjaci za zaštitu prirode objavljujući novu studiju.

Studija pod naslovom Primati u opasnosti, predstavljena na konferenciji o biološkoj raznolikosti u Hyderabadu, na jugu Indije, ističe da od 25 različitih primata u opasnosti u svijetu, šest vrsta živi na Madagaskaru, pet u Vijetnamu a dvije u Brazilu.

Iako dosad nismo izgubili nijednu vrsta primata tijekom stoljeća, neke su doista u beznadnom stanju, ocijenio je Christoph Schitzer, odgovoran za istraživanje unutar zaklade Bristol Conservation and Science Foundation koja je sudjelovala u studiji.

Lemuri su danas među najugroženijim sisavcima na svijetu, nakon više od tri godine političke krize i u nedostatku zakona koji bi ih štitio, nastavio je on, osvrćući se na političku krizu koja potresa zemlju od svrgavanja predsjednika Marca Ravalomanane.

Izvješće u kojemu je sudjelovao i Međunarodni savez za očuvanje prirode ocjenjuje da su primati žrtve uništavanja njihova prirodna staništa i ilegalnog lova.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...