Lista uvjeta za ulazak u EU do Nove godine “na jednom do dva slova”

Premijer Zoran Milanović izjavio je na sjednici Vlade, uoči današnjeg odlaska u Berlin, da će lista uvjeta koje Hrvatska mora ispuniti za ulazak u Europsku uniju do kraja godine „spasti na jedno do dva slova“.
Premijer Milanović je naglasio da je od pedeset uvjeta koje je Hrvatska trebala ispuniti, prema zadnjem izvješću Europske komisije, broj spao na samo desetak te poručio da će od tih desetak do Nove godine većina biti riješena.

„Ako to nije kvalitetan rad i uspjeh, ne znam što je“, ustvrdio je premijer i dodao kako je Hrvatska ipak napravila nekakav posao. „I to se vidi u tom izvješću“, rekao je i naglasio da će “do Nove godine lista uvjeta koje Hrvatska mora ispuniti spasti na jedno ili dva slova”. „U sljedeću godinu ulazimo, po mom dubokom uvjerenju, kao država koja je spremna za ulazak u EU“, rekao je i istaknuo da će do kraja godine pristupni ugovor ratificirati 21 zemlja EU.
Napomenuo je kako je jedan od uvjeta potpisivanje ugovora o privatizaciji splitskog brodogradilišta te pozvao sve one koji su za to odgovorni da se ugovor potpiše što prije. „Sad je već krajnje vrijeme”, rekao je.

Osvrnuo se i na velike promjene i dogovore vezane uz način na koji funkcionira EU te kazao kako je to pozitivno utjecalo na svjetska financijska tržišta pa je Hrvatska profitirala tako što je prinos na državne obveznice povoljniji nego ikad.

„To je povoljna okolnost za koju smo djelomično zaslužni sami, a djelomično je rezultat sreće. Sreća je nešto što treba znati iskoristiti u pravom trenutku“, kazao je. Riječ je o pozitivnom trendu koji je vrlo važan za javne financije i mogućnost dolaženja do jeftinijeg novca. „Sve države funkcioniraju na taj način, neke odgovorno, neke manje odgovorno, a neke neodgovorno. Mi sve više vrlo odgovorno“, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...