Cestitka_Uskrs

Mani Gotovac oduševila i nasmijala Zadrane

Poznata teatrologinja, kazališna kritičarka i spisateljica Mani Gotovac gostovala je povodom Mjeseca Hrvatske knjige u zadarskoj Gradskoj knjižnici. Tema susreta sa zadarskom publikom bio je nastavak njezina autobiografskog romana Fališ mi – Druga knjiga: jesen/ljeto.

Baš iz ova dva romana, rodila se i predstava, koja naravno govori o ljubavi. Gotovac se pita da li je ljubav ugrožena vrsta zbog koje izumire svijet ili ljubav živi, diše, stvara. Poruka njenih knjiga jest da se treba usuditi ljubiti i voljeti.

– To je poruka koju želim prenijeti. Moderno je biti snažan, samostalan, a nitko više nije dovoljno snažan i hrabar u ljubavi, poručuje Gotovac.

Da je knjiga pronašla svoju publiku, govori i činjenica kako se tjednima nije makla s vrha ljestvice za najprodavanije knjige.

Glavni cilj spisateljice bio je, kako kaže, predstaviti ovu temu, ljubav, na drugačiji način. Odnosno, nije željela pisati tako da uljepšava stvari ne bi li ispala veća u očima drugih, već je ogolila istinu i sebe.

Oba dijela u nazivu imaju godišnja doma, a ona predstavljaju različita poglavlja u spisateljičinom životu. Posebno emotivan dio, najprije za Gotovac, a zatim i za publiku, bio je kada je govorila o smrti svoje kćeri.

Interes za rad ove velike žene pokazalo je puno Zadrana, napunivši Multimedijalnu dvoranu do samog kraja. Cijeli susret koordinirao je saljski ravnatelj knjižnice Ante Mihić, a možemo reći kako je večer protekla uz veliku dozu smjeha i zabave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...