Maštruko: “Ugovor sa Svetom stolicom treba mijenjati”

Gostujući u Dnevniku HRT-a, bivši veleposlanik pri Svetoj stolici, Ivica Maštruko, iznio je svoj stav o posjetu premijera Milanovića Vatikanu, ističući kako ne vjeruje da će se povući pitanje o sporazumu s Vatikanom između premijera i Svetog oca.

Ne vjerujem da će se sa Svetim ocem razgovarati o konkretnom odnosu između Crkve i Republike Hrvatske. To će biti kurtoazni razgovor u kojem će se dotaći situacije u svijetu i Europi, bez previše zadrianja u detalje, rekao je Maštruko.

Pitanje izmjene Ugovora trebala bi inicirati Hrvatska strana, nakon čega Sveta stolica odlučuje hoće li uopće razmatrati inicijativu. To je postupak koji traje minimalno dvije do tri godine, dodao je Maštruko.

U zaključku, bivši je veleposlanik pri Svetoj stolici zaključio kako bi svakako trebalo izmijeniti način financiranja Crkve iz državnog proračuna ali ne i nužno mijenjati iznos koji se izdvaja.

Način koji bi Hrvatska trebala primijeniti svakako je sličan Njemačkom načinu financiranja, gdje svaki porezni obveznik samostalno odlučuje hoće li plaćati vjerski porez ili neće, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...