Milanović: “Nemojte nam raditi štetu na putu u EU”

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović osvrnuo se na početku Vladinog zasjedanja na, kako je rekao, određene polemike i interpretacije o tome koliko je Hrvatska spremna ili nije spremna postati članica EU. ‘Skoro je spremna, a do prvog srpnja iduće godine bit će potpuno spremna’, ocijenio je Milanović.

Premijer Zoran Milanović obećao se ‘osobno zauzeti’ za ispunjenje preostalih uvjeta koji su jasno navedeni u izvješću EU o napretku Hrvatske na putu u europsku asocijaciju, te rekao kako će to činiti i ‘operativno, na tjednoj razini za ispunjenje svih preostalih uvjeta’.

‘Što se tiče politike, ona je i u Europi nadmetanje, nadmudrivanje i pozicioniranje, uz to što je i ozbiljan posao. Toga će biti kao i prošli tjedan. Neke su izjave stranački ili blokovski obilježene, neke su rezultat malo slabijeg poznavanja materija, neke su potreba za osobno pozicioniranje na političkoj sceni. S tim Hrvatska nema nikakve veze’, rekao je Milanović.

Komentirao je i ‘potpuno različitih izjave, sa samog vrha vlasti iz jedne države’, misleći pritom na Njemačku, te rekao kako ‘to ima veze s tom i takvim državama, a ne s Hrvatskom’. ‘Potpuno smo prisebni i racionalni ljudi. Znamo što jesmo i što nismo učinili, a učinit ćemo sigurno sve i u rokovima’, obećao je premijer.

Po njegovoj ocjeni, ‘politika će ostati politika i netko će svojoj domaćoj publici željeti poslati poruku, pa će u tome koristiti i Hrvatsku’.

‘Bilo je i puno nadmudrivanja i interpertacija u kojima prepoznajem neke lokalne stranačke igrarije naše političke konkurencije. Uvijek, kad smo bili u opoziciji, u kontaktima u inozemstvu isključivo smo vodili računa o hrvatskim interesima. Nikada nismo ogovarali svoje političke konkurentne, iako je bilo tisuću razloga što se danas i vidi, nego se borili za hrvatski interes kad je u pitanju EU’, podsjetio je Milanović.

Na kraju je svoje ocjene o događanjima nakon poruka koje su se o pristupanju Hrvatske EU stigle iz Njemačke, rekao i kako ‘nema iluzija da će se politička konkurencija ponašati kao i oni nekad’. ‘Posao ćemo raditi do kraja. Sve one kojima je hrvatski interes na prvom mjestu, a to je ulazak u EU, pozivam ih da se ponašaju tako. Ako neće, ne moraju, ali bar neka ne rade štetu’, zaključio je Zoran Milanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...