Milanović: “Nemojte nam raditi štetu na putu u EU”

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović osvrnuo se na početku Vladinog zasjedanja na, kako je rekao, određene polemike i interpretacije o tome koliko je Hrvatska spremna ili nije spremna postati članica EU. ‘Skoro je spremna, a do prvog srpnja iduće godine bit će potpuno spremna’, ocijenio je Milanović.

Premijer Zoran Milanović obećao se ‘osobno zauzeti’ za ispunjenje preostalih uvjeta koji su jasno navedeni u izvješću EU o napretku Hrvatske na putu u europsku asocijaciju, te rekao kako će to činiti i ‘operativno, na tjednoj razini za ispunjenje svih preostalih uvjeta’.

‘Što se tiče politike, ona je i u Europi nadmetanje, nadmudrivanje i pozicioniranje, uz to što je i ozbiljan posao. Toga će biti kao i prošli tjedan. Neke su izjave stranački ili blokovski obilježene, neke su rezultat malo slabijeg poznavanja materija, neke su potreba za osobno pozicioniranje na političkoj sceni. S tim Hrvatska nema nikakve veze’, rekao je Milanović.

Komentirao je i ‘potpuno različitih izjave, sa samog vrha vlasti iz jedne države’, misleći pritom na Njemačku, te rekao kako ‘to ima veze s tom i takvim državama, a ne s Hrvatskom’. ‘Potpuno smo prisebni i racionalni ljudi. Znamo što jesmo i što nismo učinili, a učinit ćemo sigurno sve i u rokovima’, obećao je premijer.

Po njegovoj ocjeni, ‘politika će ostati politika i netko će svojoj domaćoj publici željeti poslati poruku, pa će u tome koristiti i Hrvatsku’.

‘Bilo je i puno nadmudrivanja i interpertacija u kojima prepoznajem neke lokalne stranačke igrarije naše političke konkurencije. Uvijek, kad smo bili u opoziciji, u kontaktima u inozemstvu isključivo smo vodili računa o hrvatskim interesima. Nikada nismo ogovarali svoje političke konkurentne, iako je bilo tisuću razloga što se danas i vidi, nego se borili za hrvatski interes kad je u pitanju EU’, podsjetio je Milanović.

Na kraju je svoje ocjene o događanjima nakon poruka koje su se o pristupanju Hrvatske EU stigle iz Njemačke, rekao i kako ‘nema iluzija da će se politička konkurencija ponašati kao i oni nekad’. ‘Posao ćemo raditi do kraja. Sve one kojima je hrvatski interes na prvom mjestu, a to je ulazak u EU, pozivam ih da se ponašaju tako. Ako neće, ne moraju, ali bar neka ne rade štetu’, zaključio je Zoran Milanović.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...