Mlijeko sprječava razvoj raka crijeva

Protein prisutan u mlijeku može s vremenom značajno smanjiti stupanj rasta stanica karcinoma crijeva, objavili su švedski znanstvenici.

Znanstvenici su otkrili da protein Lfcin4-14 (laktofericin4-14), za koji se zna da ima nekoliko za zdravlje blagotvornih djelovanja, smanjuje stopu rasta stanica karcinoma crijeva. Čini se da protein produljuje vrijeme staničnog ciklusa prije replikacije kromosoma.

U časopisu Journal of Dairy Science objašnjavaju da tretman spomenutim proteinom smanjuje oštećenja DNK u stanicama karcinoma crijeva koje je uzrokovano izlaganjem UV zrakama.

Naime, znanstvenici su najprije izložili stanice karcinoma UV zrakama koje su oštetile njihov DNK. Potom su te stanice uzgajali uz ili bez prisutnosti laktofericina4-14.

Nakon oštećenja DNK, stanice karcinoma imaju oblik kometa, s karakterističnim repom. Omjer veličine repa naspram glave ‘kometa’ ukazuje na stupanj oštećenja DNK. Nakon što su stanice karcinoma crijeva, oštećene UV zrakama, izložene proteinu mlijeka, broj ‘kometa’ među stanicama karcinoma se smanjio.

Muzej Iluzija
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...