Mrtve zvijezde mogu biti budućnost svemirske plovidbe

Europska svemirska agencija (ESA) naručila je od britanskih znanstvenika iz National Physical Laboratory (NPL) i Sveučilišta u Leicester da istraže mogućnosti korištenja mrtvih zvijezda za navigaciju svemirskih letjelica u dubokom svemiru. Rezultati istraživanja će se uzeti u obzir prilikom izrade strategije ESA-e i, ukoliko je to izvedivo, ova tehnika bi mogla u budućnosti revolucionirati navigaciju letjelica izvan Sunčevog sustava i dalje. Navigacija svemirskih brodova se trenutno oslanja na radio prijenose između udaljene letjelice i mreže postaja na Zemlji. To znači da letjelica mora čekati na poruku sa Zemlje da ga vodi kroz svemir, a pri velikim udaljenostima to bi moglo potrajati nekoliko sati, dana ili čak i više. Ovo kašnjenje smanjuje sposobnost svemirskog broda da u nekoj situaciji brzo reagira prema vlastitom položaju. Nadalje, zemaljske infrastrukture je sve teže i skuplje održavati zbog potrebne veličine radio antena.

Znanstvenici s NPL-a i Sveučilišta u Leicesteru istražuju korištenje X-zraka iz mrtvih zvijezda, pulsara, kako bi se omogućilo letjelicama da autonomno navigavaju. Pulsari su vrlo kompaktne i vrlo brzo rotirajuće neutronske zvijezde koje emitiraju intenzivno elektromagnetsko zračenje koje se uočava kao impulse, slično rotirajućim zrakama svjetlosti svjetionika. U nekim slučajevima ovi impulsi mogu biti vrlo redoviti, što ih čini pogodnim izvorima za navigaciju pomoću tehnike slične GPS-u.

“Koristeći detektore X-zraka na samoj letjelici, ona bi mogla mjeriti broj impulsa primljenih od pulsara te odrediti položaj i kretanje letjelice. Sveučilište u Leicesteru će iskoristiti svoje iskustvo s X-zrakama u astronomiji da smisli potencijalan dizajn uređaja, a NPL će razviti vremenske i navigacijske algoritme da odrede potencijalnu točnost ove tehnike. Sredstva koja smo dobili od ESA-e omogućit će nam da istražimo mogućnosti korištenja ovih mrtvih zvijezda i mogući sustav navigacije koji bi se dao primijeniti”, kaže Setnam Shemar, voditelj projekta s NPL-a.

Tradicionalni oblik navigacije sa Zemlje može podržati samo ograničeni broj letjelica jer se u bilo kojem trenutku može obrađivati samo jedan set mjerenja. Ako bude moguća, ova nova tehnika mogla bi omogućiti veći broj složenih svemirskih misija koja će se održavati istovremeno u dubokom svemiru jer bi svemirske letjelice postale sposobne same navigavati.

Rezultati istraživanja će pomoći ESA-i s izradom tehničke strategije i, ako bude uspješna, navigacija pomoću pulsara mogla bi dugoročno smanjiti troškove i ograničenja vezane uz tehnologije zemaljske navigacije. Takva metoda, koja koristi pulsare kao prirodne GPS -ove u prostoru, možda jednog dana omogući da čovječanstvo otplovi daleko izvan našeg Sunčevog sustava piše Znanost.com

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...