Na sjevernom Jadranu sve više tropskih riba

Da je globalno zagrijavanje na djelu, iz godine u godinu postaje sve jasnije i hrvatskim ribarima.

Naime, prema Glasu Istre u posljednje je vrijeme sve više sportsko-rekreativnih i profesionalnih ribolovaca i ribara koji prijavljuju da se u njihovom ulovu sve češće nalaze tzv. alohtone, odnosno strane tropske ribe, ali i tropske alge.

Tako primjerice jedan pulski sportski ribolovac tvrdi da je u podmorju Fažanskog kanala vidio na tisuće manjih primjeraka isključivo tropske ribe lampuge.

Prema njegovim riječima, neobične ribe, cijelo jato njih, zaletjele su se za njegovim ulovom, zubacem teškim oko kilograma. Dosad nepoznatu vrstu uspio je uloviti tzv. voligom, odnosno mrežom, jer se jato nakon bezuspješne potjere za zubacem još neko vrijeme zadržalo na površini.

Lampuga je pučinska riba koja uobičajeno živi u toplijim morima Indonezije i Atlantika, gdje se lovi isključivo ribičkim štapom.

Na neobičan ulov naletjeli su i profesionalni ribari u Kvarneriću. Oni pak tvrde da su u mreži tijekom lova na srdele uhvatili čak 28 komada mača srebrnjaka – isključivo pučinske dubinske ribe.

Biologinja dr. Ljiljana Iveša iz rovinjskog Centra za istraživanje mora Ruđer Bošković i dr. Alen Soldo, ribarski stručnjak i znanstvenik Instituta za studije mora splitskog Sveučilišta, potvrdili su da je u zadnjih 10-ak godina u naše more uplovilo i počelo se zadržavati oko 450 što ribljih, što ostalih stranih organizama.

Krajem rujna konavoski su ribari na parangalu uhvatili najotrovniju ribu svijeta, četverozupku napuhaču, koja je do južnog Jadrana najvjerojatnije stigla iz Indijskog oceana preko Sueskog kanala.

Da sve to nisu samo ribičke priče, potvrdio je i izbor ribe na tržnici. Naime, Marina Barković Blažnić u svojoj je ponudi imala mača srebrnjaka ulovljenog u Kvarneru.

Ta je vrsta također karakteristična za tropska i suptropska mora, a u Jadranu je relativno rijetka, osobito na njegovu sjevernom dijelu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...