Nadajmo se da na Marsu neće biti pronađena voda

NASA-ini astronauti Sunita Williams i Akihiko Hoshide uspjeli su svemirsku postaju (ISS) vrijednu 100 milijardi dolara spasiti uz pomoć obične četkice za zube. Astronauti su ovaj jeftin, ali spasonosan alat upotrijebili za zamjenu uređaja za napajanje, koji energiju crpe iz vanjskih solarnih ploča. Naime, ISS ima četiri takva uređaja, od kojih svaki ima masu od 100 kilograma, a jedan od njih se pokvario.

Williams i Hoshide pokušali su instalirati novo napajanje još prije tjedan dana, no nisu ga uspjeli pričvrstiti vijcima. Naime, oko vijaka su se nakupili otpaci u vidu metalnih strugotina koji su onemogućavali zamjenu pokvarenog uređaja, a astronautima nije pomoglo čak ni osmosatno čišćenje vijaka žicom.

Ekipa stručnjaka u NASA-inu centru u Houstonu prionuli su na razmišljanje i konačno se sjetili da bi im od pomoći mogla biti obična četkica za zube, što se pokazalo točnim. Ni to rješenje nije bilo jednostavno, jer su vijke očistili tek nakon četverosatnog četkanja, no na kraju su ipak uspjeli pričvrstiti napajanje piše Znanost.com

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...