Najčudniji hibridni gadgeti zadnjih 40 godina

Jučer je Microsoft Surface tablet predstavljen kao optimalni kompromis između tableta i laptopa (što se iz predstavljenih činjenica ne čini potpuno točnim).

 

Hibridni gadgeti su se pojavljivali tokom ne tako davne računalne prošlosti, neki su bili instant promašaj dok su drugi postigli neočekivani uspjeh i popularnost, a budući da se povijest ponavlja još ima šanse za Microsoftov tablet. Možda ćemo jednog dana upravo pisati o njemu kao pioniru hibrida moderne računalne povijesti. Do tada pogledajte ovu zbirku najčudnijih hibridnih uređaja zadnjih 40 godina.

 

IBM 512

 

Mac nije bio prvi koji je izradio “sve u jednom” računalo. Ta titula pripada HP-u 9810, koji je u jednom kućištu objedinio računalo, tipkovnicu i primitivni LED ekran koji je samo mogao prikazivati znamenke koje danas viđamo na kalkulatorima. U biti to i je bio jedan glomazni i razvikani kalkulator svog doba. IBM 5120 je bio prvi koji je spojio standardni CRT ekran i računalo. Appleova Lisa bila je njihovo prvo “sve u jednom” računalo pušteno u prodaju 1983 godine.

 

Scanntronic skener

 

Tvrtke kao HP su danas sinonim za multifunkcionalne uređaje poput pisača, skenera i fax uređaja. Ali Scanntronic je 1980 godine napravio malu kutijicu koja se mogla priključiti na tada bilo koji popularni matrični pisač i spojiti se na Commodore 64 i tako skenirati i digitalizirati dokumente.

 

Boombox TV

 

Kombinacija Boombox radija i TV-a se 80tih činio kao ultimativni tinejdžerski gadget. Nije teško zamisliti koliko je slika na ovakvom ekranu bila loša, a prijam tv signala je vjerojatno bio samo mit, a i razlog zašto ovaj gadget nikad nije doživio popularnost.

 

TV s ugrađenim video rekorderom

 

Ovakav hibrid televizora i videorekordera vuče svoje korijene još iz 1970 godine, kad je sada već davno zaboravljena cartvision tehnologija bila hit na tržištu TV uređaja. Sony je u nadolazećim godinama izdao kombo uređaj koji je objedinio TV i Betamax , a kasnije u 80tim godinama izdao i TV/VCR kombo uređaj koji je zahvaljujući tvrtkama poput Sharp-a postao popularan. Mnogi korisnici nisu imali na umu da će zbog kvara na video uređaju morati nositi cijeli tv na servis i određeno vrijeme biti i bez televizora.

 

Sharp J mobilni uređaj

Razvijen u suradnji s Philippom Kahnom (prvim čovjekom koji je poslao sliku fotografiranu mobilnim uređajem) . Sharpov J telefon bio je pravi hit na japanskom tržištu 2000 godine. Imao je mogućnost fotografiranja slika sa 256 boja i rezolucijom debelo ispod VGA (maksimalno 110.000 piksela). Za današnje poimanje fotoaparata na mobilnim uređajima ovaj telefon je bio crtež u pećini naspram Wordovog dokumenta, ali sigurno je ucrtao put za kvalitetne fotoaparate u mobilnim uređajima kakve posjedujemo danas.

 

Nokia Ngage

Prje nego su Apple i Google uvjerili i dovukli developere softvera na svoje platforme, Nokia je 2003 pokušala agresivnim pristupom nadmašiti Game Boy i izradila NGage uređaj. NGage je bio prvenstveno igraća konzola s funkcijom telefoniranja i slanja SMS-a. Nokia nije uspjela u naumu jer su na NGage platformi kronično nedostajale popularne igre, a i hardverski je bila inferiorna Game Boy-u. Tek pojavom prvog iPhone-a igranje na mobilnim uređajima je dostiglo razinu specijaliziranih ručnih igraćih konzola.

 

Iomega NAS 100D

 

Ovo nije bio prvi NAS (Network Attached Storage) uređaj, ali je bio među prvima koji je kombinirao disk od 160GB i pristup disku preko WiFi mreže. Omogućavao je korisnicima pristupe sadržaju preko bežične mreže bez ostalih mrežnih dodataka. Naravno Appleov Time Capsule je cijeli koncept digao na razinu laku za korištenje prosječnom korisniku i tako popularizirao ovaj način spremanja podataka.

 

Canon 5D mark II

Prvi DSLR uređaj koji je uz fotografiranje nudio i HD video s 24 i 30 FPS na 1080p. Nudio je i mogućnost snimanja na rezoluciji od 720p a tada je i brzina snimanja bila veća (čak 60 FPS). Zbog snažnog senzora od 21 mega piksel i izmjenjivih objektiva Cannon 5D mark II se koristio pri snimanju više TV serija i filmova.

 

Nikon CoolPix S800c

Je prvi kompakt fotoarapart s Android operativnim sustavom, tj ovaj aparat je prvi aparat koji je uopće imao operativni sustav. Zbog Androida ima mogućnost uređivanja fotografija na samom uređaju, njihovo dijeljenje preko bilo kojeg društvenog servisa, prebacivanje fotografija na računalo bez potrebe spajanja kabela i još mnogo mogućnosti koje pruža Android.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...