Nastup Bokeljske mornarice u Zadru

U Zadru je nastupio glavni odred mornarice iz Kotora uz pratnju Gradske glazbe Zadar. U organizaciji Sveučilišta u Zadru povodom 10. obljetnice obnove Zadrom su kroz Kalelargu zajedno paradirali Gradska glazba Zadra i Bokeljska mornarica.

Zadar i Boka kotorska imaju višestoljetne gospodarske, političke i umjetničke poveznice. Bokeljska mornarica ima jako važnu ulogu u očuvanju pomorske i  kulturne tradicije ovih prostora.

Povorka je krenula od crkve Gospe od zdravlja gdje su članovi mornarice odali počast zadarskom nadbiskupu  Vicku Zmajeviću koji je bio rodom iz Perasta u Boki kotorskoj, zatim se uz ritmove Gradske glazbe uputila Kalelargom do Narodnog trga.

Na Narodnom trgu održana je ceremonija prijavka viceadmirala Bokeljske mornarice Ilije Radovića, te je uz pratnju Gradske glazbe Zadar, kojom je dirigirao Tomislav Košta, izvedeno Bokeljsko kolo.

Nazočni gledatelji mogli su uživati u kulturnoj ostavštini Bokeljske mornarice, ne samo u njihovim nošnjama nego i u kolu koje su izveli na zanimljiv način. Glavni motiv tog kola bile su bijele marame kojima su mornari bili povezani i s kojima su izvodili kolo.

Ovaj nastup privukao je mnoge gledatelje među kojima su se našli turisti kojih još ima po gradu, ali i gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, rektor Sveučilišta prof.dr. sc. Ante Uglešić i mnogi drugi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...