Nezaposleni se neće trebati jednom mjesečno javljati Zavodu

Iako su hrvatski mediji nedavno najavili da će se svi nezaposleni s evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje umjesto jedanput mjesečno na burzu morati javljati jedanput tjedno, to se ipak neće dogoditi.

Naime, izjava ravnateljice zavoda Ankice Paun-Jarallah, kako će doći vrijeme kada će HZZ tražiti od nezaposlenih tjedno javljanje, dana je u kontekstu prakse u nekim europskim zemljama i o tome se zasad uopće ne razmišlja, doznajemo od Željka Marića, pročelnika zadarske područne službe HZZ-a.

– Uvođenje takve prakse ne bi bilo moguće, barem ne u bliskoj budućnosti jer na Zavodu nema dovoljno kadra koji bi mogao odrađivati taj posao, a ni prostorno ne bi bilo moguće da se svaki evidentirani član javlja jedanput na tjedan, kaže Marić, a na pitanje koliko dugo se nejavljanje tolerira, odgovara da se nezaposlena osoba s evidencije Zavoda briše nakon dva mjeseca uzastopnog nejavljanja, osim ako za to nema opravdani razlog poput, primjerice, bolesti.

Inače, u zemljama članicama EU na 150 nezaposlenih osoba dolazi jedan savjetnik, dok je u u Hrvatskoj taj omjer drastično veći, te čak 700 nezaposlenih “odrađuje” jedan savjetnik. Tendencija je da savjetnik ima maksimalno do 300 stranaka.

Osim obveze javljanja, nezaposlene je zatekla i najava kako će se od njih ubuduće tražiti i dokumentacija o svim odaslanim molbama za posao, no ni takva se obveza, doznajemo, neće brzo primijeniti u praksi. Iako postoji obveza vođenja dnevnika traženja posla, za sada nezaposleni u Hrvatskoj neće morati ponuditi dokaze o poslanim molbama, kao što je slučaj u nekim europskim zemljama gdje je svaki nezaposleni svom savjetniku dužan podastrijeti dokaze što je sve tijekom tjedna poduzeo kako bi pronašao posao. Kao minimum, mnoge zemlje uzimaju najmanje pet poslanih molbi svakoga tjedna, a ukoliko savjetnik ustanovi da se nezaposleni ne trudi dovoljno oko traženja posla tada gubi sva prava i pomoć koju ostvaruje na Zavodu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...