Njemačka stranka pirata gubi popularnost

Njemačke novine Der Spiegel izvještavaju kako Piratska stranka (Piraten Partei) gubi potporu javnosti, što se može zahvaliti lošem upravljanju, dezorganiziranosti i lošim odnosima s javnošću. Nakon što su prošle godine dobro krenuli i osvojili skoro 9% glasova na izborima za berlinski parlament, danas se ne mogu dogovoriti tko će ih predstavljati na izborima za donji dom (Bundestag) njemačkog parlamenta. Prema trenutnim anketama dobili bi oko 5%, dakle na rubu ulaska u parlament.

Stranka je imala problema s imidžem nekih svojih političara, poput političkog direktora stranke Johannesa Ponadera, kojem su u TV nastupu masirali stopala i koji je voditeljici objašnjavao svoj životni stil koji uključuje više veza u isto vrijeme. Ponader je također nezaposlen dulje vrijeme, zbog čega je i koristio pomoć države, a ujedno je tražio od ljudi koji podupiru stranku da doniraju novac za njegovu plaću. Također, kako zaboraviti debakl Julie Schramm koja je s izdavačem svoje knjige poduzela mjere da se piratske kopije njene knjige uklone s Interneta?

Postavlja se i pitanje što je stranka dosad učinila. U osnovi jedino što su napravili su neke promjene koje se tiču procesa unutar parlamenta, a iz Spiegela su pomalo posprdno komentirali i da restoran u parlamentu sad (zbog zahtjeva piratske stranke) nudi i Oranginu kao piće. Dakle, ništa što bi imalo veze s onim za što se zalažu. A to za što se zalažu je poseban problem, jer zbog hrpe različitih stavova i mišljenja politika stranke nije jasna ni samim članovima, a još manje potencijalnim glasačima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...