Nova zabrinjavajuća poskupljenja!

Listopadsko očitanje cijena doista je u duhu ovog jesenskog mjeseca u kojem nam standard pada u većoj mjeri nego što lišće pada sa stabala.

Najviše zabrinjava novo poskupljenje glatkog i oštrog brašna. Meso i mesne prerađevine također pokazuju trend poskupljenja. Taj trend je zabrinjavajući samo zbog činjenice da su pojedini artikli iz ove kategorije bili svojevrsna oaza jeftinije i kaloričnije hrane za one plićeg džepa. Nažalost, i to se sada polako mijenja. Trend poskupljenja pokazuju i mliječni proizvodi. Voće i povrće je već dulje vremena, osim ako se ne uhvati neka super povoljna akcija, kategorija namirnica rezervirana za bogatije.

U konačnici, gledajući trendove poskupljenja hrane u Zagrebu, jedino što još možemo, je potražiti savjet nutricionista da nam, primjerice za 300-400 kn po osobi, složi mjesečni jelovnik u kojem ćemo dobiti makar minimalne količine svih potrebnih nutrijenata kako bismo mogli uopće funkcionirati kao živa bića. To što smo peta nacija na svijetu po pretilosti govori upravo u prilog činjenici da smo osuđeni na jeftinu prekaloričnu hranu jer je ova druga, izbalansirana hrana, preskupa za prosječni hrvatski džep.

Glatko brašno je, u odnosu na rujan, skuplje u prosjeku za 14,09%, a oštro brašno za 12,75%. Pileća krila ‘Cekin’ skuplja su u prosjeku za 12,30%, salama posebna ‘Cekin’ za 15,73%, pileće hrenovke ‘Cekin’ za 14,56%, salama pureća posebna ‘Vindon’ za 12,26%, piše portal supermarketi.info.

Što se tiče ukupne povoljnosti iskazane SM-indeksom, Billa po povoljnosti uvjerljivo vodi u Zagrebu. Getro je zauzeo drugu poziciju. Interspar je treći, Mercator četvrti. Kaufland se počeo dizati iz posljednjeg mjesta na petu poziciju. Konzum ovaj mjesec dijeli pretposljednje i posljednje mjesto s Plodinama. Za Konzum to znači veliki pad.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...