Novak Srzić tvrdi da je mobingirana, Šoša kaže da je neprofesionalna

S mojih pedeset i nešto godina su me poslali na cestu s mikrofonom i kamerom. Radim uredno svoj posao bez ikakva prigovora. I to im smeta! To je čisti mobing. Ja sam mobingirana! – ovo je kratka izjava što nam ju je dala novinarka HTV-a Hloverka Novak Srzić dan nakon što u emisiji “Pola ure kulture” nije objavljen njen prilog na temu Hrvatskog audiovizulanog centra (HAVC).

Objavljivanje nije dopustio v.d. glavnog urednik HTV-a Dean Šoša. Zašto? Po jednima cenzura, po drugima neprofesionalizam. Po trećima priča preko koje se lomi izbor za glavnog ravnatelja HRT-a, tim više ako je istina da je Šoša zabranio prilog jer je u njemu i izjava Denisa Kuljiša koji, navodno, u ime kandidata za ravnatelja Saše Runjića navija za rušenje aktualnog čelništva HRT-a.

 

Nema zabranjenih sugovornika

– Zatražio sam od Hloverke Novak Srzić da prilog o HAVC-u, koji zbog neprofesionalnosti u pripremi jučer nije emitiran, do sljedećeg tjedna nadopuni izjavama druge, suprostavljene strane, kako bismo ga emitirali i tako prekinuli neutemeljene priče o cenzuri koje su djelatnici programa za kulturu jučer iznosili u javnosti, i znanstveno-fantastične nadogradnje o povezanosti svega s odabirom Glavnog ravnatelja HRT-a. Zanimljivo, urednica programa za kulturu i urednica emisije “Pola ure kulture” odbile su i to učiniti, argumentirajući kako se ne žele više baviti HAVC-om. A jedino što je od njih traženo jest to da u prilog uključe drugu stranu. Dakle, nije traženo nikako izbacivanje navodno spornih sugovornika, koji koriste svaku prigodu da se proglašavaju žrtvama, samo je traženo da nakon 15 dana bavljenja jednom temom napokon uključe i drugu stranu. Na HRT-u nema zabranjenih sugovornika, niti će ih ikada biti, ali nažalost ima neprofesionalizma a jedan takav promovira Hloverka Novak Srzić u emisiji svoje najbolje prijateljice Branke Kamenski, poručuje Šoša

 

Problem uređivanja

Branka Kamenski, urednica emisije “Pola ure kulture”, tvrdi kako Šoša nije niti pogledao prilog, jer nije ni bio izmontiran.

– Samo je pročitao tekst, bez da je pogledao ijedan ton. Na papiru se, naravno, nije vidjelo da smo prošli tjedan bili u HAVC-u i da je Hloverka tražila izjavu od Hribara. Sve smo to stavili u prilog. Dakle, apsolutno smo tražili drugu stranu. Hribar se naknadno javio i rekao da će dati izjavu, ali to se nije dogodilo. Dvaput je bio upitan da prokomentira slučaj situacije u HAVC-u i dvaput je odbio. Stoga smatram da profesionalizam ovdje nije upitan, tvrdi Kamenski.

Šoša, pak, problematizira ulogu urednika kao takvih.

– Postavlja se pitanje smiju li urednici HTV-a uopće uređivati emisije? Što god napravimo, proglašeni smo cenzorima. Najapsurdnije od svega, imputira mi se da štitim Hribara! Odite na google i pogledajte tko mu se najviše suprostavio kad je trebalo. No niti jedan čovjek, pa niti Hribar, ne smije biti napadan na javnoj televiziji, bez da se pruži prava prilika čuti njegovu stranu priče. Ako mi ne smijemo ništa uređivati, onda valja ustrojiti javnu televiziju bez urednika, pa neka svatko radi što god hoće – ističe Šoša.

 

Sve zna HND

Šoša ponavalja kako je jedino na čemu se inzistira profesionalnost.

– Dok stotine novinara u Hrvatskoj ostaju bez posla na cesti i bez ikakvih prava, nama se imputira da smo krvoloci zato što raspoređujemo ljude na druge poslove i zato što od njih tražimo da budu profesionalni i odgovorni u svome poslu. Dugo godina imali smo pola sata kulture na HRT-u tjedno, doslovno. Sada imamo toliko skoro samo u Dnevnicima, a imamo i čitav program posvećen kulturi, sedam dana tjedno. Mi zaista želimo drugačiju televiziju. Želimo urednike koji će uređivati svoje programe i emisije a ne unutar radnoga vremena igrati tenis. Volio bih se jednoga dana probuditi u Hrvatskoj u kojoj na naslovim stranicama novina nisu Hloverka Novak Srzić i Denis Kuljiš nego novi kompetentni nezavisni profesionalci koji rade svoj posao osam sati dnevno, pet dana u tjednu i vrijedno zaslužuju svoju plaću, kaže Šoša.

Tu negdje točku na “i”, za sad, stavlja i Kamenski, koja, kako nam reče, nema namjeru dorađivati prilog kako to traži Šoša.

– Ja se preko medija ne želim razgovarati sa svojim glavnim urednikom. Postoje nadležne novinarske institucije koje su sa cijelim slučajem upoznate, primjerice HND, poručuje Kamenski.

Uz to ona i Hloverka Novak Srzić traže da se prilog i javno prikaže, struke i javnosti radi, u prostorijama HND-a.

 

Kamenski zgrožena

Branka Kamenski kaže da je zgrožena ovom cenzurom.

– U 18 godina, koliko ide emisija “Pola ure kulture”, mijenjali su se razni urednici, lijeve i desne političke opcije, oni pametni ili manje pametni, ali nikome nije palo na pamet ovakvo nešto. Svakako to nisam očekivala od Deana Šoše, kazala je Kamenski.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...