O ministru Jakovini ovisi hoće li biti nestašice

‘Za sada se dijeli mlijeko, višak koji ne možemo podijeliti, ćemo baciti’, rekao je za tportal je potpredsjednik Stočarsko-ratarske udruge Virovitičko-podravske županije i član Stožera za obranu cijene mlijeka Branko Karamarković

Mlijeko kaže, dijele susjedima, prijateljima i Crvenom križu. Na pitanje, do kada će po njegovom mišljenju trajati ovakva situacija, Karamarković kaže onoliko koliko će imati hrane za stoku.

Kaže kako sa sadašnjom otkupnom cijenom mlijeka od 2,09 kuna po litri mljekari posluju s gubitkom te kako bi im otkupna cijena od 4,05 kuna po litri koju traže, omogućila da posluju s nulom, tj. tek bi im ta cijena pokrila troškove proizvodnje. ‘To neko mora platiti. Tko, ne znam, to ćemo dogovoriti a ministar Jakovina mora sudjelovati u tome’, zaključio je Karamarković.

Ako ovakva situacija nastavi, u pitanje će doći opskrba milijekom hrvatskih građana. U srijedu se pak očekuje sastanak u Ministarstvu poljoprivrede kada bi sve strane trebale iznijeti svoje prijedloge i riješiti ovu mliječnu krizu. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina apelirao je prošlih dana na proizvođače da ne obustave isporuku.

Najavio je kako će u srijedu na Savjetu za mlijeko biti predstavljen ‘mliječni kodeks’ sa parametrima za izračun otkupne cijene mlijeka koja bi trebala biti usuglašena s EU. Ministar također smatra kako bi se mljekari trebali zadovoljiti porastom od 15 lipa po litri koju su najavili otkupljivači.

 

‘Pokažite nam kako jeftino proizvesti mlijeko’

‘Na Birou sam, ne radim već mjesecima, gazda ne plaća i tako. Evo, prinuđen sam doći kod čovjeka po mlijeko. Nije u redu da ljudima toliko nisku cijenu daju. To je velika muka i trud i treba puno hrane dati da bi se jedna litra dobila. Tako da bi trebalo dići cijenu’, rekao je jedan od ljudi koji je došao po besplatno mlijeko.

Ono što ne podijele, mljekari će dati stoci ili, kako najavljuju, već od sutra bacati po polju.’Mljekari traže proizvođačku cijenu od 4,05 kuna i od te cijene neće odustati’, kaže Antun Laslo, predsjednik Kriznog stožera mljekara koji je na svojoj farmi dijelio 900 litara mlijeka kolika mu je dnevna proizvodnja.

‘Ovo je kraj osim ako se ne bude postigao u srijedu pozitivan pomak i dogovor oko ove cijene koja je stvarna cijena. Ja bih volio da netko tu cijenu opovrgne, ali onda taj isti mora doći na farmu i pokazati seljaku kako tako jeftino se može proizvesti na ovaj način na koji sada poslujemo. Onda, na žalost, ove krave idu na klanje’, rekao je Laslo.

Za budućnost svoje obitelji i farme sa 100-ak krava strahuje i Josip Blažević iz Širokog polja.’Za par mjeseci vidim se na ulici. Imam sve pod hipotekom, funkcionirat ne možemo, propast ćemo i gotovo. U biti, već smo propali’, kaže Blažević. Mljekari su ogorčeni ponašanjem Vlade i tvrde da Vlada može utjecati na stanje ako žele.’Oni neće. Jednostavno, njima je u interesu iz nekog razloga da hrvatsko mljekarstvo propadne. Proći ćemo kao Mađari’, istaknuo je Laslo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...