Odvratna istina o plodovima mora iz Azije

Plodove mora iz Azije uvoze mnoge zemlje, a među njima je i Hrvatska. Zabrinjavajući su podaci koje je objavila Američka organizacija National Oceanic and Atmospheric Association – tvrde da zbog ušteda na uzgajalištima proizvodi poput lignji, kozica, hobotnica i rakova nisu niti malo sigurni za potrošače.

Koliko bi plodovi mora uvezeni iz Azije mogli biti opasni za potrošače nabolje svjedoče primjeri koje je iznio Business Insider.

Kako bi uštedjeli, tilapiju (vrsta tropske ribe) u kineskim uzgajalištima hrane svinjskim i guščjim gnojivom koje je puno salmonele.

Škampi i kozice koji se u Vijetnamu uzgajaju za američko tržište čuvaju se u ledu od vode iz slavine koja je puna bakterija, a nerijetko se prerađevine od rakova i mekušaca drže u skladištima koja uopće nisu rashlađena. Takva skladišta ‘okupirana’ su rojevima muha.

Opasni antibiotici

Japanci su otkrili da su kozice uvezene iz Vijetnama sadržavale prekomjerne razine antibiotika enrofloxacina. Po ovom pitanju Vijetnama nije usamljen, jer i drugi azijski uzgojavači morskih plodova koriste opasne antibiotike koji su, primjerice, zabranjeni u Americi.

Porazna je činjenica i što američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) pregledava samo oko 2,7 posto uvezenih morskih plodova, a na toksine ih testira samo 0,1 posto. Od kontrole se nije odustalo samo zbog majka novca, već i zbog političke odluke – ne žele “razljutiti” azijske partnere!

Kada su 2009. u tri vrste ribe iz Kine otkriveni ilegalni antibiotici zabranjen je uvoz morske hrane, no obustava je bila privremena. Sudeći prema svemu navedenom, čini se da vlasti previše ne zabrinjavaju opasni morski proizvodi iz azijskih zemalja.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...