Odzvonilo neplaćanju novčanih kazni i neisplati plaća: Danas na snagu stupa novi Ovršni zakon

Danas na snagu stupa Ovršni zakon koji će omogućiti izravnu naplatu dugova putem Fine i to na temelju pravomoćnih sudskih i ovršnih odluka. Izravno će se moći naplatiti i radnici kojima poslodavci ne isplaćuju plaće i to na temelju potvrde poslodavca o neisplati dospjele plaće, naknade za plaće ili otpremnine. Poslodavac nakon toga ima 30 dana da na sudu ospori naplatu, a ako to ne učini, Fina će banci izdati nalog za prijenos zaplijenjenog novca.

Prihvaćanjem novog zakona Sabor je u ropotarnicu povijesti poslao HDZ-ov institut javnih ovršitelja, ocijenivši kako su nova pravila pravednija i kvalitetnija, a jedan od ciljeva zakona je i rasterećenje sudova. Kako bi se izbjegle manipulacije sustavom, krivotvorine i dvostruke naplate zadužnica, zakon je predvidio umrežavanje Fine i javnobilježničkih ureda, koji će voditi Registar zadužnica. U taj će Registar ući svaka buduća zadužnica, a zadužnice koje su izdane prije stupanja na snagu novog zakona moći će se naplatiti tek kad vjerovnici zatraže njihovo unošenje u Registar.

 

Građani više neće morati plaćati odvjetnike

Što se pak tiče građana koji imaju neplaćene račune, dosad im je pružatelj usluga, kako bi se naplatio, preko odvjetničkog ureda sjedao na plaću, a građani su pri tom morali snositi i troškove odvjetnika. Sad će te tvrtke, kako bi se naplatile, ići izravno na sud koji daje nalog Fini za blokiranje računa, a građanima će biti jeftinije jer više neće plaćati odvjetnika.

Kada je riječ o ovrhama nad pokretninama i nekretninama, novi zakon predviđa aktivniju ulogu ovrhovoditelja, koji će morati nazočiti ovrhama. U slučajevima u kojima se ovrhovoditelj više puta ne odazove pozivu na ovrhu, omogućuje se obustava postupka.

Brojke govore kako je od početka godine 38 tisuća građana dužno 2,3 milijarde kuna, a blokirane račune ima njih 30 tisuća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...