Pogledajte skok kako ga je vidio Baumgartner

Stigla je i prva snimka slobodnog pada Felixa Baumgartnera, snimljena kamerom s njegove kacige. Snimka počinje odmah nakon skoka iz kapsule i prikazuje trenutak u kojem Felix probija zvučni zid i počinje se nekontrolirano okretati, da bi se pri kraju snimke stabilizirao i sigurno nastavio svoj povratak na tlo. Pogledajte kako je to izgledalo iz prve ruke.

Dok ga je glas Joea Kittingera vodio kroz misiju, ponavljao “Felixe, jesi li svestan”, Baumgartneru je kroz glavu prolazio najcrnji secanrij i njegov najveći strah – da će mu centrifugalna sila, preko vlastite krvi, izbiti oči iz glave.

Felix Baumgartner skočio je povijesni skok s visine od čak 39 kilometara. Bio je to skok “s ruba svemira”. Felix Baumgartner je, osim što je srušio rekord u skoku s najveće visine, postao prvi čovjek koji je slobodnom padu probio zvučni zid, objavila je njegova misija R.B. Stratos.

Kako javlja Dnevnik.hr, Baumgartner je zvučni zid probio nakon nekoliko desetaka sekundi nakon što se otisnuo prema Zemlji s visine od 39 kilometara. Postigao najveću brzinu od preko 1100 kilometara na sat (neslužbeno 1137 km/h), rekla je Sarah Anderson, glasnogovornica misije R.B. Stratos.

Nakon skoka iz stratosfere, Baumgartner je odgovarao na pitanja novinara. Ispričao je kako je prije skoka prestao razmišljati o rušenju rekorda, te se samo živ želio spustiti na zemlju.

“Znam da ovo gleda cijeli svijet, ali volio bih da mogu vidjeti ovo što ja vidim”, ispričao je Baumgartner o mislima koje su mu prolazile kroz glavu.

“Pripremao sam se za ovo sedam godina. Čak i na ovakav dan, kada počnete dobro, može doći do pogreške. Onda mislite da morate sve prekinuti, sve ste pripremili i dogodi vam se kvar sa vizirom na kacigi. Ali sam ipak odlučio skočiti i to je bila dobra odluka. Povremeno sam osećao da sam u stvarnoj nevolji, ali sam znao da, ako prekinem pad, ostat ću živ ali neću probiti zvučni zid. Zato sam danas uspio”, rekao je.

“Najuzbudljivi trenutak je bio kad sam stajao na vrhu svijeta. A najljepši je bio kada sam sletio živ”, zaključio je Baumgartner.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...