Policija Sjeverne Irske pomaže hrvatskoj u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece

Seksualno zlostavljanje djece odavno je problem o kojem se malo govori, a još manje zna. Od 2007. do 2011. godine u Hrvatskoj su prijavljena 493 kaznena djela ove vrste. Posljednjih nekoliko mjeseci, u suradnji s policijskom službom Sjeverne Irske, 40 policajaca, sudaca, državnih odvjetnika i djelatnika socijalne skrbi prošlo je obuku o načinu provođenja istražnog ispitivanja sa djetetom žrtvom zlostavljanja. Osposobljeno je 65 policijskih službenika i državnih odvjetnika u istrazi snimaka seksualnog zlostavljanja djece.

Projekt ” Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece te pružanja pomoći policije ranjivim žrtvama kriminaliteta” ima jasne ciljeve. Prioritet je jačanje kapaciteta hrvatskih institucija za provedbu zakona i pravosudnog sustava u borbi protiv ove vrste kriminala. U sklopu ostvarenja ovih ciljeva vrši se obuka policijskih službenika, socijalnih djelatnika i pravosudnih dužnosnika u različitim aspektima koje se odnose na poboljšanje kvalitete u postupanju sa slučajevima zlostavljanja djece i pomoći žrtvama da se zadovolji pravda. Cilj je i povećanje javne svijesti u području prevencije i suzbijanja ove vrste kriminalnih djela, te uspostava održivog sustava podrške za daljnji prijenos usvojenih vještina, znanja i dobre prakse.

Nakon što dijete prizna da je bilo zlostavljano, slijedi duga i mukotrpna procedura u kojoj je ono sekundarno viktimizirano. Naime, dok sve nadležne institucije obave svoj dio posla, dijete je čak 5 ili 6 puta primorano prepričavati svoje traumatično iskustvo. Upravo to se ovim projektom i obukom posebnih stručnjaka želi promijeniti. Iz tog razloga, pomoću sredstava iz EU, uređeno je 45 prostorija diljem Hrvatske, specijaliziranih za ispitivanje djece.
Djelatnici koji su prošli obuku i specijalizirali se za ovu vrstu kriminala na treninzima su učili kako pretraživati računala za prikupljanje dokaza o seksualnom zlostavljanju djece, kako pratiti i prikupljati dokaze od ljudi koji bi mogli izmjenjivati snimke seksualnog zlostavljanja djece putem računalnih mreža za izmjenu podataka, kako prepoznati vrbovanje djece putem interneta te koje su opasnosti “chat” soba.

Ovaj projekt započeo je u rujnu 2011. godine i trajat će 18 mjeseci. Zajedno s ovim projektom u vrijednosti od 800.000 eura, EU financira i nabavu opreme u iznosu od 813.000 eura za jačanje kapaciteta policije u suzbijanju kaznenih djela na štetu djece.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...