Preko Fimi medije radili kampanju “stop korupciji”

Suđenje Ivi Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci HDZ-u danas je nastavljeno svjedočenjem još troje kooperanata marketinške agencije Fimi medije preko koje je, po tvrdnjama tužiteljstva, izvlačen novac iz državnih institucija i tvrtki, među ostalim, i za HDZ-ov crni fond.

Direktorica tvrtke Mibel Željka Trubić posvjedočila je da je Fimi media od njene tvrtke naručila namještaj za središnjicu HDZ-a i stranački izborni istožer u vrijednosti 700 tisuća kuna. Osim za HDZ, namještaj je na preporuku Nevenke Jurak nabavljala i za Carinu kojoj je na čelu bio tadašnji HDZ-ov rizničar Mladen Barišić.

No, za svaki dogovoreni posao svjedokinja je Nevenki Jurak navodno morala platiti 20 do 25 posto provizije.

‘Proviziju smo joj plaćali tako što je Fimi medija isporučivala fiktivne račune našoj firmi za neke letke i mobitele koje nikada nismo dobili’, prisjetila se svjedokinja.

Direktor tvrtke Spin plus Dario Bačić ispričao je kako je njegova tvrtka, posredstvom Fimi medije, isporučivala promotivni materijal za HDZ, ali i javne tvrtke poput HEP-a, HAC-a, Hrvatskih šuma i Hrvatske lutrije. Među plakatima koje su tiskali za Carinu bili su i materijali za kampanju ‘stop korupciji’.

Za vladajuću stranku isporučivali su plakate, beđeve i iskaznice, a sve fakture plaćala je Fimi medija. Osim s Nevenkom Jurak, poslove su dogovarali i s njenom suradnicom Anitom Lončar Papeš koja se prije početka suđenja nagodila s USKOK-om i priznala krivnju.

Sve fakture Fimi medija je uredno platila, a Spin plus se u dogovoru s tom agencijom javljao i na javne natječaje.

‘Te su ponude bile tzv. miterice, odnosno veće i skuplje od ostalih’, pojasnio je svjedok. Prijave na natječaje Bačić je slao nakon uputa koje je dobio od Fimi medije, a u konačnici im je dao bjanco memorandum svoje tvrtke kako bi Jurak i Lončar Papeš i same mogle slati skuplje ponude.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...