Program “Europa za građane”

U tjednu od 15. do 19. listopada 2012. godine kroz program „Europa za građane” financira se promocija kulturne baštine i običaja na području kojeg pokriva LAG „Laura”.

Riječ je o programu Europske unije kojim se pruža financijska potpora projektima promicanja „aktivnog europskog građanstva”, a u sklopu kojeg se provodi program „Zajednički pothvat za bolji život” kojem je glavni cilj ojačati toleranciju i međusobno razumijevanje među stanovnicima Europe u ruralnim područjima, kroz promociju kulturno-jezične raznolikosti i uzajamnog poštovanja.

Glavni nositelj cijelog projekta je LAG Laura, a partner je između ostalih i Grad Benkovac.

Stoga će u utorak, 16. listopada 2012. kao partneri cjelokupnog projekta Grad Benkovac posjetiti LAS MDD – zadruga za razvoj podeželja – z.b.o. Slovenija i Croatian Cultural Association iz Slovačke.

Naime, Grad Benkovac, Turistička zajednica Grada Benkovca, Kulturno umjetničko društvo „Branimir” Benkovac i Zavičajni muzej Benkovac toga će dana organizirati niz događaja kako bi predstavili kulturnu i povijesnu baštinu benkovačkog kraja. Tom prigodom u Benkovcu će se predstaviti i dvije navedene gostujuće skupine iz Slovenije i Slovačke.

Program će započeti u 9,00 sati na Šetalištu kneza Branimira ispred crkve Male Gospe gdje će se do 10,30 sati predstaviti KUD-ovi s područja Grada Benkovca, Lišana Ostrovičkih te Slovačke i Slovenije.

Istovremeno, svaki će od KUD-ova duž Šetnice na štandovima prezentirati svoju stvaralačku i gastro ponudu.

Od 11,00 sati u prostoru Kaštela Benković organizirano je predavanje o ojkanju – glazbenom izričaju upisanom na UNESCO listu kao nematerijalna kulturna baština, a osim samog predavanja koje će održati gdin. Mario Deur bit će prezentirano i samo ojkanje.

Posjetitelji će tijekom boravka u Kaštelu Benković imati prilike upoznati se s radom na izvornom tkalačkom stanu kao i s vezenjem četverokuke, šarenim vezom s područja Bukovice i Ravnih kotara, također stavljenim na popis nematerijalne kulturne baštine s liste UNESCO-a.

Istovremeno, Marin Ćurković ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac prezentirati će im kulturno-povijesnu baštinu benkovačkog kraja.

U sklopu posjeta Kaštelu Benković organiziran je i prigodni domjenak s autohtonim delicijama benkovačkog kraja.

Potom slijedi obilazak Arheološkog nalazišta Asseria uz stručno vodstvo Marina Ćurkovića.

Program boravka u Benkovcu završava u 13,45 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...