Prosvjed potpore LGBT zajednici u Makedoniji

Prosvjed protiv katastrofalnog kršenja prava LGBTIQ osoba u Makedoniji, protiv kojih se vodi svojevrsni javni i medijski linč, održan je danas ispred makedonskog veleposlanstva u Zvonimirovoj, čime je 20-ak prosvjednika izrazilo podršku svojim makedonskim prijateljima.

U prosvjedu koji je počeo na Trgu žrtava fašizma, te se potom preselio pred Veleposlanstvo Makedonije sudjelovali su članovi udruge Zagreb Pride i njihovi podržavatelji, ‘naoružani’ trima transparentima – na engleskom, makedonskom i albanskom jeziku te zastavama duginih boja.

Aktivisti su tom prilikom da su uvjeti života LGBT osoba u Makedoniji izrazito teški te kako svakodnevno dobivaju informacije o kršenju ljudskih i građanskih prava LGBT osoba, među kojima su i napadi na tamošnje aktiviste, napadi na sigurne prostore za LGBT osoba, govor mržnje i prijetnje koje dobivaju od ‘nepoznatih počinitelja’.

Udruga Zagreb Pride upozorila je ovih dana i na medijski linč protiv LGBT osoba u Makedoniji koji predvodi dnevnik Večer te na izjave i nepoduzimanje nikakvih mjera od strane aktualne nacionalističke vlade da se koordinirani linč zaustavi.

Sve do ovog proljeća, navode u Zagreb Prideu, Makedonija je bila jedina zemlja bivše Jugoslavije u kojoj LGBT zajednica nije bila organizirana u udruge niti je postojao pokret koji bi štitio njihova prava. Vladao je ‘zavjet šutnje’ ili otvoreno negiranje postojanja LGBT osoba, pa se o njima moglo čuti ‘tek iz trećeg lica – od nekih ljudskopravaških organizacija’.

Nakon uspostavljanja LGBT pokreta i povećanja vidljivosti LGBT osoba u medijima te nakon prvih javnih akcija udruge LGBT United Macedonia, iz Makedonije su počele stizati vijesti koje su uznemirile i zabrinule cjelokupnu zajednicu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...