Računalo za 200 kn

Razmišljate li ovih dana o kupovini drugog računala ili HD playera Raspberry Pi je vjerojatno ono što vam treba. Ovo računalo veličine kreditne kartice bez problema vrti full HD video, a vjerojatno će zadovoljiti gotovo sve (budimo realni računala danas koristimo za Facebook, e-mail i čitanje vijesti) vaše potrebe.

Ono što je posebno kod Raspberry Pi je njegova cijena, nešto malo više od 200kn! Nema pokretnih dijelova što znači da potpuno tih. Ima dva USB priključka, LAN, HDMI, RCA (za spajanje na stare televizore), izlaz za zvuk, a napajati se može preko micro USB utora ili preko posebnog utora za napajanje. Dolazi u dvije verzije Model A (250 MB RAM-a) i Model B (512 MB RAM-a). Ne posjeduje tvrdi disk, a operativni sustav je pohranjen na SD karticu.

Za Raspberry Pi postoji više operativnih sustava, svi su bazirani na Linux-u što jamči stabilnost i sigurnost cijelog ovog sustava.

Mogućnosti ovog mikro računala tu ne staju! Moguće je naručiti (ili napraviti) različite module koji se priključuju direktno na Raspberry Pi koji vam omogućavaju automatizaciju ili daljinsko upravljanje uređajima u vašem domu (paljenje svjetala, TV-a, klimatizacije, IR modul).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...