Samo u jednom danu bačeno i podijeljeno milijun litara mlijeka

Hrvatski mljekari ni danas neće dostavljati mlijeko svojim otkupljivačima i neće to učiniti dok god im ministarstvo poljoprivrede ili vlada ne osigura povoljniju proizvodnju i otkupnu cijenu od 4,5 kuna po litri. Prema neslužbenim procjenama jučer je na području Hrvatske bačeno ili poklonjeno oko milijun litara mlijeka što je 85 posto njegove ukupne proizvodnje u našoj zemlji. Davor Sopjanac, slavonski mljekar iz Šaševa dnevno ga proizvede oko 900 litara, a jučer je, prvog dana novog mljekarskog bojkota, poklonio susjedima, znancima, zainteresiranim građanima oko 700 litara.

Nije ga, kao i većina ostalih, smio odnositi u grad, pa ga je dijelio na kućnom pragu. ‘Interes ljudi je bio vrlo velik. Žao mi je što sam prisiljen ovako postupati, ali više ne možemo drugačije. Žao mi je čuti da ministar Jakovina iznosi brojke prema kojima je samo desetak posto mljekara obustavilo isporuku otkupljivačima jer to nije istina. Vjerojatno je riječ o malim proizvođačima koji dnevno proizvedu do 50 litara, ali oni ozbiljniji i veći pod ovakvim uvjetima sigurno neće nastaviti suradnju’, kaže Sopjanac.

Na svom posjedu ima oko 90 grla, od čega 57 muznih krava i tvrdi da mu proizvodnja nikad nije bila teža te da će tri do pet dana police u trgovinama biti bez mlijeka. Smatra da se u rješenje novonastale situacije mora umiješati i premijer Milanović inače rješenja neće biti, a seljaci nisu spremni popustiti.
Zvonko Pipić, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača Virovitičko podravske županije, poznat po tome što je prije nekoliko godina, za vrijeme ministra Čobankovića, bio organizator seljačkih prosvjeda, kaže da je stanje mljekara u Hrvatskoj preteško i da je zapostavljena cjelokupna poljoprivreda. Ne vidi rješenje trenutnog stanja i također smatra da bi se u sve trebala umiješati vlada i premijer Milanović.

‘Mislim da bi ministar Jakovina i mogao biti kvalitetan čovjek koji bi i znao riješiti trenutnu krizu, međutim, ne znam kolike su njegovi dosezi u vladi. Vjerujem da ga koče neki veći igrači. Pri tome mislim na Čačića i Linića koji kroje politiku hrvatskog gospodarstva. Sjećam se susreta nas prosvjednika s gospodinom Čačićem prije dvije i pol godine, dok je još bio u oporbi. Tada je otvoreno rekao da hrvatsku budućnost ne vidi u njenoj poljoprivredi i da bi se trebalo više zalagati za privredu i turizam’, prisjeća se Pipić, sumnjajući da će se hrvatsko mljekarstvo, nakon godina nagomilavanja duga, moći ikako oporaviti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...