Siromaštvu nema kraja: Pogledajte na čemu Hrvati štede!

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječno hrvatsko kućanstvo tijekom 2011. godine na osnovne životne potrepštine potrošilo 74.941 kunu, što je dvjestotinjak kuna manje nego godinu prije.

Istovremeno, cijene su se bitno povećale, što pokazuje da je standard hrvatskih građana dodatno pao, prenosi Jutarnji list.

Naime, trećinu svih troškova hrvatskih kućanstava i prošle godine su činili troškovi za hranu i bezalkoholna pića, na što smo potrošili 23.735 kuna. Činjenica da toliko trošimo na hranu svrstava nas u siromašna društva. Razvijenije zemlje na hranu troše između pet i sedam posto mjesečnih prihoda za hranu, dok je europski prosjek između 11 i 13 posto.

 

Jedemo manje i nekvalitetnije

Lani se u Lijepoj Našoj štedjelo baš na svemu, pa tako i na prehrani. Kruh je, primjerice, poskupio više od pet posto, a Hrvati su na tu osnovnu namirnicu potrošili gotovo istu sumu kao i 2010. godine. Dakle, 2010. svaki građanin Hrvatske je pojeo 71, a godinu dana poslije 68,5 kilograma kruha.

Gotovo da nema prehrambene namirnice na koju smo u 2011. potrošili više novca unatoč značajnom rastu cijena. Na meso smo potrošili 250 kuna manje nego godinu prije, a mahom smo jeli svinjetinu i perad, piše Jutarnji.

 

Kultura i obrazovanje najviše pate

Hrvati su lani štedjeli i na odjeći i obući, na odlascima u frizerske i kozmetičke salone, na izlascima u restorane i hotele, kina i kazališta, na knjigama i novinama, privatnim zdravstvenim uslugama.

Cijene odjeće i obuće nastavile su padati, ali sniženja nisu rezultirala i većom potrošnjom. Prosječna je obitelj za tu stavku potrošila tristotinjak kuna manje nego godinu dana prije.

 

Nema krize za mobilne komapnije

Međutim, Hrvati nemaju namjeru štedjeti na komunikaciji. Dok su se značajno smanjili odlasci na odmor, na mobitel trošimo isto koliko je ukupan zbroj troškova za rekreaciju i kulturu, čak dvostruko više nego za zdravstvo i šest puta više nego za obrazovanje.

 

Cijena stanovanja približava se onoj u Europskoj uniji

Porasli su i troškovi za stanovanje i režije iako su prava poskupljenja na snagu stupila tek ove godine pa će u statističkim izvješćima biti vidljiva tek nagodinu. Tako će se Hrvatska približiti strukturi troškova potrošnje u kućanstavima Europske unije.

Naime, prosječnom zapadnoeuropskom kućanstvu hrana odnosi tek oko 13 posto novca za životne troškove, a Hrvatima čak trećinu.

S druge strane, dok hrvatske obitelji na stanovanje i režije troše oko 15 posto ukupnog novca za životne troškove, prosječnim obiteljima iz Europske unije upravo za tu svrhu odlazi između 20 i 25 posto novca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...