Smak svijeta: “Ne govore vam istinu o vremenskim ciklusima”

Ministarstvo kulture u Gvatemali organizira masovnu priredbu za 21. prosinca ove godine, kada se, po majanskom kalendaru, očekuje smak svijeta. Protiv toga je predsjednik udruge koja okuplja pripadnike naroda Maja u Gvatemali, koji tvrdi da Maje pretvaraju u ‘folklor za profit’.

“Govorimo protiv prevare, laži i izvrtanja istine, i pretvaranja naše kulture u ‘folklor za profit’. Ne govore vam istinu o vremenskim ciklusima”, kazao je za AFP Felipe Gomez, predsjednik udruge koja okuplja pripadnike naroda Maja u Gvatemali.

Gomez je kritizirao Ministarstvo kulture u Gvatemali koje organizira masovnu priredbu za navodni ‘smak svijeta’ 21. prosinca, a očekuje se kako će na nju doći 90.000 ljudi. Pozvao je ministarstvo da otkaže tu proslavu, jer smatraju kako tako vrijeđaju njihovu kulturu.

Gomez je objasnio kako 21. prosinca ove godine prestaje samo jedan od kalendarskih ciklusa Maja, ali ne i svijet. Taj novi početak za Maje predstavlja velike promjene u svim dijelovima života, kako bi između ljudi i prirode nastao sklad.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...