Snimke u 3D laserskoj tehnologiji otkrile još jednu tajnu Stonehengea

Megalitska građevina Stonehenge već godinama zadaje muke mnogim istraživačima koji mu nikako ne mogu otkriti svrhu. No, čini se da se, zahvaljujući nekim novim otkrićima, to ipak promijenilo.

Engleski znanstvenici tvrde kako je misteriozna građevina bila svojevrsna umjetnička galerija, a to su otkrili zahvaljujući novim snimkama napravljenim 3D laserskom tehnologijom, prenosi Daily Mail. Snimke ukazuju kako su klesari pažljivo birali koji materijal stavljaju na koju stranu kamenih stupova, kako bi osvijetlili njihove dijelove u određeno doba dana. Također, na snimkama je vidljivo kako su slike uklesane u preostala 83 stupa, nevidljive golom oku, postale vidljive kad bi ih Sunce osvijetlilo pod određenim kutem. Otkriveno je više od 70 dosad neviđenih uklesanih slika i simbola, što njihov ukupan broj podiže na 115.

“Naše otkriće dokazuje da su naši preci poklanjali veliku pažnju Suncu, ali i pravcu iz kojeg bi posjetitelj prilazio Stonehengeu, jer bi slike blistale samo ako im se prilazi sa sjeveroistoka”, rekao je profesor arheoastronomije Clive Ruggles.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...