Sok palme datulje: novo “zeleno” antikorozivno sredstvo za zrakoplovnu industriju?

Potraga za “zelenijim” načinom kako bi se spriječila korozija aluminijskih legura koje se koriste kod mlažnjaka, automobila i drugih proizvoda, dovela je znanstvenike do neočekivanog izvora, navodi se u članku objavljenom u časopisu ACS Industrial & Engineering Chemistry Research.

Riječ je o soku od palme datulje, visokih, impozantnih stabala koja su do sada služila uglavnom kao izvor hrane i tradicionalnih lijekova. Autor članka Husnu Gerengi ističe da se jake i lagane aluminijske legure koriste u izgradnji zrakoplova, vozila i industrijske opreme. Aluminij korodira kada je izložen zraku, ali za razliku od hrđanja čelika, korozija aluminija u površinskom sloju stvara zaštitni film koji sprečava razgradnju metala. Međutim, taj film se razgrađuje u nekim teškim uvjetima, kao što je djelovanje morske vode, ostavljajući metal ranjivim. Inženjeri su razvili premaze za zaštitu aluminija kod takvih primjena, ali mnogi od njih koriste potencijalno otrovne kemikalije. Ranija istraživanja upućivala su da ekstrakti lišća palme datulje djeluju protiv korozije. Gerengi je odlučio provjeriti antikorozivno djelovanje soka palme datulje.

Utvrdio je da sok palme u slanoj otopini inhibira koroziju aluminijske legure zvane AA7075, koja se koristi u zrakoplovnoj industriji i drugim aplikacijama. Gerengi napominje da je otprije poznato da ekstrakt palminog lišća djeluje antikorozijski, ali ovo je bio prvi test soka palminog ploda. Sok, koji se adsorbira na aluminijske površine, sadrži niz šećera. Prema Gerengiju, oni uspješno reagiraju s aluminijem tako što stvaraju antikorozijski film na površini metala.

Ovo je istraživanje financiralo Znanstveno i tehnološko istraživačko vijeća Turske piše Znanost.com

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...