Šoša: “Ne možemo utjecati na vremenske prilike”, Peronja: “Imajte razumjevanja”

Državni hidrometeorološki zavod RH objavio je na službenim stranicama upozorenje na opasne vremenske uvjete za cijelu Jadransku regiju.

Na Jadranu i predjelima uz Jadran mjestimice obilna kiša i pljuskovi s grmljavinom, osobito u noći i sutra prijepodne. Ponegdje može pasti od 50 do 100 litara po četvornom metru. Jako i olujno jugo, sutra ujutro i prolazno jugozapadnjak (lebić). Moguća je lokalna pojava pijavica nad morem.

 

Kako je poznato da je komunalna infrastruktura u Zadru već nekoliko puta zakazala, o spremnosti na nove padaline upitali smo prvog čovjeka zadarskih vatrogasaca.

Vatrogasci su uvijek spremni. Međutim, mi ne možemo utjecati na vremenske prilike. Komunalne službe poput Odvodnje i ostalih službi moraju odraditi i svoj dio posla. Na nama je da u slučaju poplave po pozivu građana iziđemo na teren i tu poplavu saniramo. Na žalost, ljudi moraju shvatiti da postoji lista prioriteta pri izlasku na teren, jer ne pravi razliku zadrži li se voda pola sata ili par sati, rekao nam je Željko Šoša.

 

Često najprozivanija osoba u slučaju problema s odvodnjom svakako je Grgo Peronja, direktor Odvodnje, kojeg smo upitali o spremnosti za intervencije u slučaju povećanih padalina.

Mi smo spremni kao i uvijek. Noću ne možemo napraviti puno toga. Mi ćemo svoje intervencije započeti u 6 ujutro, iako je uobičajeno radno vrijeme sat kasnije. Raspolažemo s 13 crpnih postaja i 3 podmorska ispusta (Puntamika, Punta Bajlo i Kolovare), koji rade svojim maksimalnim kapacitetom. Ti kapaciteti se ne smiju premašiti jer to nije rješenje. Time bi u more ispustili kanalizacijski sadržaj, ali i sadržaj oborinskih voda s prometnica koja je puna ulja i masnoća, što bi značajno onečistilo more, rekao nam je Grgo Peronja.

Apeliram na građane da imaju razumijevanje jer sustav jednostavno nije namijenjen prihvatu tolike količini oborinskih voda, dodao je Peronja.

 

I iz HAK-a smo dobili prioćnje kako nije poželjno uputiti se na putovanja u slučaju značajnijih padalina, pa sukladno tome apeliraju na pozornost vozača.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...