Cestitka_Uskrs

Splitski vijećnici: Gradnja Spaladium Arena bila je organizirana pljačka

Splitsko Gradsko vijeće nastavilo je danas prošlog tjedna prekinutu sjednicu. Između ostalog, danas će se raspravljati o postavljanju Tonča Bilića za intendanta HNK, Kerumovih vijećnika Pere Čenića i Dane Galića na čelo Parkova i nasada, odnosno, u Nadzorni odbor Prometa, isplati 1,8 milijuna kuna Kerumovoj partnerici Marini Wallner, a trebalo bi se odlučiti i o raskidanju ugovora za gradnju Spaladium Arene.

 

Bezočna pljačka koja se neće nikada istražiti?

Oštar je bio HČSP-ovac Luka Podrug. “Ovo je bila organizirana pljačka sa samog vrha. Ja znam da se to nikada neće istražiti jer su u pitanju veliki igrači. U Banovinu Državno odvjetništvo dolazi za svaku sitnicu, ništa ne možemo bez njihovog upita odraditi, od vrtića pa nadalje. A ovo, ovakva bezočna pljačka, nikada se neće istražiti”, kazao je Podrug, optuživši za pljačku Kerumovog prethodnika Ivana Kureta, koji je ispotpisivao anekse ugovora s Konstruktorom, Dalekovodom i IGH vijećnicima iza leđa.

“Tri i pol godine Gradsko vijeće moglo je poništiti Kuretove anekse”, podsjetio je Luka Roguljić iz HDSSD-a.

 

Ako Grad Split preuzme Arenu imat će 10 do 15 milijuna gubitka

“Mislimo da arbitraža neće riješiti problem jer nije isplativo. Studija održivosti nije se napravila ekonomski, nego matematički”, elaborirao je Kerumov zamjenik Jure Šundov. Iscrpno je izvijestio o mogućnostima koje su na raspolaganju. “Ako Grad Split preuzme Arenu, očekuje nas godišnji gubitak od 10 do 15 milijuna kuna”, crne su prognoze splitskog dogradonačelnika.

Jedan od većih problema s raskidanjem ugovora je i to što će slučaj prije ili kasnije doći do suda, a sud prakse sa ugovorima javno-privatnog partnerstva i nema pa će Spaladium Arena biti

 

Odgovorni će morati odgovarati kada se stvar raspetlja

“Kad se cijela stvar raspetlja, bit će negativnih posljedica za Grad Split, a kada se to ustanovi, onda će odgovorni morati odgovarati”, zaključio je Šundov.

“Nečinjenjem ste poslali jasnu poruku da ne znate i da vas nije briga. Neučinkovita dopisivanja sa državnim dužnosnicima je sve što ste napravili. Zašto niste ovo pitanje ranije postavili. Napravili ste sve da bi uništili imovinu Grada”, javila se Sanja Bilač iz HDZ-a. Jasno je o čemu se radi, drži ona. U pitanju su Konstruktor i IGH, firme koje posluju s gradonačelnikom. “Ovdje se radilo o zaštiti privatnog interesa na štetu Grada”, zaključila je Bilač. Neka Državno odvjetništvo pregleda sve i ustanovi je li bilo štete i protuzakonitosti, predložila je.

“Ne iznenađuje me vaš vokabular. Riječi koje vi koristite ja ih razumijem, ali su mi strane. Nisam ih nikada koristio. Vaša retorika je pljuvačka. Ova gradska vlast čini sve što je sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Tužite Grad Split, ali vas podsjećam da sve vaše tužbe nisu urodile nikakvim plodom”, našao je potrebitim Šundov da odgovori Bilač.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...