Štimac kralj Facebooka

O izborniku hrvatske nogometne reprezentacije, Igoru Štimcu, svatko ima svoje mišljenje, pa je suvišno posebno ga oslikavati i detaljnije karakterizirati. Tko ga voli, voli ga, tko ga ne voli – neće ga voljeti ma što god o njemu rekli. Ono oko čega nema spora i sa čime se, valjda, svi slažu je činjenica da mu u nogometnom miljeu nitko nije ravan po elokvenciji. Kroz komentiranje utakmica na televiziji uspio je izgraditi poseban status u javnosti, a vremenom je usavršio svoje javne nastupe. Čak i radi na tome da stekne više formalno obrazovanje.

Posljednjih godina vodio je razne “ratove” i pri tome dosta vješto koristio medije. Za razliku od svojih protivnika, znao je kako treba s novinarima surađivati, gotovo svaki javni medijski istup odrađivao je uz iznimnu koncentraciju i pozornost nad svakim detaljem.

I onda mu se ove godine ostvario san – dobio je mogućnost preuzimanja izborničkog mjesta nacionalne momčadi, cilja kojem je stremio godinama. Kako to već biva u životu i profesiji koja je podložna raznim interesima i kompleksnim odnosima, tako ni on ne bi doživio relativno brzi dolazak “na cilj” da nije pristao na suradnju, pa i paktiranje, s ljudima koji vode glavnu riječ u HNS-u. Ništa čudno, ali je dobar dio javnosti to dočekao na nož jer su do jučer u Štimcu vidjeli protivnika dobrog dijela tih istih ljudi…

U ovom tekstu to sve je od sekundarne važnosti, pa i nećemo ići u detalje, bitno je samo da se Štimac u jednom trenutku našao u vrlo delikatnoj situaciji. Od miljenika medija i prijatelja sa širokim krugom novinara, postao je “proganjana zvijer”. Svaki i najmanji krivi korak u poslu koji je preuzeo dočekivan je zlurado, a kada se još to stavi u tradicionalni kontekst “svi smo mi izbornici” i znamo tko i kako treba igrati…, jasno je da mu nije bilo lako.

Na vrhuncu napetosti, nakon što su iza reprezentacije bili već neki dobri rezultati i slijedile su odlučujuće utakmice (više psihološki odlučujuće, ne toliko rezultatski!), među kandidatima je već bio i Sammir (tema za sebe), pred utakmicu s Makedonijom Igor Štimac, spontano ili ne počinje intenzivnije koristiti svoju službenu Facebook stranicu. Prvo su to bile objave niza fotografija i kratkih statusa, da bi se nakon pobjede nad Makedonijom nešto prelomilo u Igoru i otvara dušu svojim fejs fanovima, odgovara na neke vrlo uvredljive prozivke anonimaca… Slijedi već sada legendarni poziv navijačima da mu predlože tko će igrati protiv Walesa, pa onda noć provedena uz fejs, poezija R. Kiplinga, a nakon pobjede – opća ljubav i sloga.

Stranicu Igora Štimca počeo sam pratiti prošle subote (prije tjedan dana) i tada je imao oko tisuću i pol fanova. Danas ih je – 18.271!

Prvih dana djelovalo je da je, poput mnogih drugih javnih osoba, angažirao nekog community managera da mu održava stranicu, ali prema emocijama u nekih istupima, pa i izravnim odgovorima u komentarima na neke statuse, očito je bilo da je sve preuzeo u svoje ruke.

Sada, kada reprezentacija ima odlične rezultate iza sebe, kada su otupile oštrice kojima su ga rezali do sada, Štimac vješto koristi Facebook za daljnju komunikaciju s navijačima, demantiranje podmetanja pojedinih novinara, a na koncu čak organizira nagradnu igru kroz koju će dijeliti dresove (to je, naime, najčešći zahtjev žicara koji mu se javljaju).

Bez dobrog rezultat na terenu, sve ovo bi bilo od male koristi, ali splet okolnosti je Štimcu išao na ruku, a trenutak je iskoristio fantastično. Sada ga neki već zovu “Facebook trenerom”, a zaslužio je da ga se zove i – profesorom PR-a! Udruga HUOJ bi ga slobodno mogla zvati da im bude gost predavač na nekoj od njihovih konferencija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...