Što čitati ovu jesen?

Jesen je najproduktivnije izdavačko doba. Ako je suditi prema količni naslova noviteta kojima su nas zasuli hrvatski izdavači, jesen 2012. bit će iznimno plodonosna. Čeka nas duga sezona čitanja.

Algoritam predstavlja priručnik ‘Nedostaje? Ne. Dosta je’  u kojem uz Ivanu Šešo, licenciranu da vas strpljivo razumije i Eminu Pršić, licenciranu da vam izmami osmijeh na lice, svatko tko je bar jednom bio beznadno ostavljen shvatit će da nije sam. Na svoj jedinstven, inspirativan način, pričajući pripovijesti napuštenih jezikom svakidašnjice, autorice su dale uvid u srce tame i svjetlo na kraju tunela. Poslije ‘Opako ljupkih’ i ‘Zamjene tinte’ Melisse Marr stiže nam treća vilindvorska priča. Roman ‘Krhka vječnost’ priča je za sve koje zanima besmrtnost vilinske kraljice, jednom prijateljstvu te kako čarolija donosi kaos.

Mozaik čitateljima nudi ‘Prošlo nesavršeno vrijeme’ Juliana Fellowesa, autora scenarija filmskih uspješnica poput ‘Gosford Parka’ i ‘Sajma taštine’, kao i nagrađivane hit serije ‘Downton Abbey’.  Napisan u žanru komedije manira, roman ‘Prošlo nesavršeno vrijeme’ elegantna je socijalna satira londonske društvene scene sedamdesetih godina 20. stoljeća.

Naklada Ljevak kao svoje kapitalno izdanje najavljuje ‘Povijest umjetnosti u Hrvatskoj’ autora Milana Pelca. Radi se o jedinstvenoj kulturološkoj knjizi koja na sažet, pregledan i razumljiv način prikazuje umjetničku baštinu Hrvatske od Vučedola do početka osamdesetih godina 20. stoljeća. Ono što brojnije čitateljstvo više veseli je zasigurno roman Latice Ivanišević ‘Žena tužnih očiju’, te nova knjiga eseja Brune Šimleše ‘U rukavicama mi je ionako prevruće’, koja je zasigurno najčekanija nakon velikog uspjeha ‘Ljubavologije’. Ljevak također objavljuje i knjigu profesora komparativne književnosti i angažiranog intelektualca Deana Dude ‘Kultura putovanja’.

Bestseler autorice E. L. James  ‘Pedeset nijansi sive’  prvi je dio trilogije koja prati avanture stidljive studentice Anastasie Steele nakon što upozna karizmatičnog tajkuna Christiana Greya u izdanju naklade Ljevak. Erotična, zabavna i vrlo dirljiva, knjiga ‘Pedeset nijansi sive’ priča je koja će vas zaokupiti, zaposjesti i zauvijek ostati u vama.

VBZ priprema Saramagovu »Posljednju bilježnicu«, što je zapravo ukoričen blog u kojem se autor bavi brojnim aktualnim temama iz kulturnog i političkog života. U knjizi su objavljeni članci koje je autor pisao od rujna 2008. do ožujka 2009. i nastavak je ‘Bilježnice’, također članaka iz bloga. U svom blogu Jose Saramago je bespoštedno kritizirao mnoge osobe iz javnoga i političkog života, a između ostalog bavi se i položajem ljevice i desnice u današnjoj Europi, mogućnošću izgradnje pravednijeg društva, sukobom Izraelaca i Palestinaca, a osobitu prašinu u Italiji izazvali su njegovi polemički članci o Katoličkoj crkvi.

Krajem listopada iz produkcije OceanMore izlazi i kultni ‘Dnevnik Maxa Frischa’ u prijevodu Nikice Petraka, a potom i slavljeničko dopunjeno izdanje ‘Ponoćnog boogija’ Ede Popovića kojim ćemo obilježiti 25 godina od objavljivanja te nezaobilazne zbirke proza i 35 godina Popovićeva književnog rada.

Romani, priručnici, fantastika, povijest čekaju jesenje kiše, slobodne trenutke jer su hrvatske nakladničke kuće pripremile pregršt novih naslova u kojima, čitajući, možete samo uživati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...