Summit EU-a: Razjedinjeni pred velikim problemima, Merkel traži mogućnost veta na proračune članica

U Bruxellesu  danas počinje summit čelnika zemlja Europske unije. Nekoliko sati prije početka njemačka kancelarka Angela Merkel je još jednom izrazila stav da bi Unija trebala imati mogućnost ulaganja veta na proračune svojih članica, javlja BBC.

Prijedlog koji mnogi smatraju kontroverznim Merkel opravdava stajalištem da bi ekonomski povjerenici trebali imati pravo intervenirati kada nacionalni proračuni ugrožavaju Unijina pravila igre. Očekuje se da će se ideji oštro usprotiviti zemlje koje su i ranije izrazile zabrinutost zbog mogućnosti povećanja ovlasti Europske komisije.

Glavna tema summita jest je planiranje bankarske unije. Prvi cilj je usuglasiti se oko zajedničkog bankarskog nadzora, u kojemu je Europska središnja banka trebala imati ključnu ulogu. Međutim, Velika Britanija traži jamstvo zaštite ovlasti svoje nacionalne banke, Bank of England. Britanija i ostalih devet zemalja koje nisu prihvatile euro zabrinute su zbog stvaranja nove unije.

 

 

Merkel i Hollande održali nenajavljeni sastanak

Pregovore će otežavati i neslaganje Njemačke i Francuske oko vremena potrebnog za stvaranje bankarske unije. Francuski predsjednik Francois Hollande je u nedavnom intervjuu Guardianu rekao kako je nužno takvu uniju sklopiti što prije, dok Njemačka poziva na oprez. Međutim, Guardian javlja da su Merkel i Hollande u sklopu summita održali neplanirani sastanak, pretpostavlja se kako bi izgladili nesuglasice prije službenoga dijela.

Podsjećamo, Njemačka je ranije predložila sklapanje potpune fiskalne unije, sa zajedničkom ekonomskom politikom te kontrolom poreza i potrošnje. Takav prijedlog je naišao na oštro protivljenje zemalja članica koje smatraju da bi time izgubili velik dio ekonomske autonomije.

U međuvremenu se u Grčkoj, članici koja je najteže pogođena dužničkom krizom, održava 24-satni generalni štrajk. Na Atenskim ulicama je najmanje 20.000 ljudi, prosvjednici i policija se oštro sukobljavaju, a jedna je osoba tijekom današnjega prosvjeda i preminula, ali ne nasilnom smrću.

Na summit je otputovao i naš premijer Zoran Milanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...