Taj će idiot biti katastrofalan poput Zapatera

Zastupnici u francuskom parlamentu u petak su izglasali zakon kojim se uvodi endemski porez od 75 posto na najviše prihode, koji je tijekom predizborne kampanje najavio predsjednik Francois Hollande, a koji oporbena desnica naziva ‘simboličnom’ mjerom koja će ‘donijeti vrlo malo’.

Porezom će dvije godine biti obuhvaćeni oni koji zarađuju više od milijun eura na godinu, a takvih je u Francuskoj oko 1500. Oni bi u prosjeku plaćali 140 tisuća eura na ime tog poreza, što bi državnu blagajnu obogatilo za oko 210 milijuna eura.

Ministar za proračun Jerome Cahuzac rekao je kako je riječ o ‘zakonitom’ doprinosu, a ne o ‘konfiskaciji’.

‘Svatko treba pridonijeti prema osobnim mogućnostima’ mjerama za izlazak iz krize koje se traže od Francuza.

‘Zašto izvanredni porez tijekom dvije godine? Zato što će toliko trajati oporavak’, dodao je.

Modni dizajner Karl Lagerfeld optužio je predsjednika Francoisa Hollandea da uništava francusko gospodarstvo i nazvao ga je ‘idiotom’. Lagerfeld, kreativni direktor modne kuće Chanel, čiji su klijenti dobrostojeći ljudi koji će najviše biti pogođeni rastom poreza, usporedio je Hollandea s bivšim španjolskim socijalističkim premijerom Joseom Luisom Rodriguezom Zapaterom.

‘Taj će idiot biti katastrofalan kao što je bio Zapatero’, rekao je Lagerfeld u intervjuu za španjolsko izdanje modnog magazina Marie Claire.

‘To je katastrofa. On ih (bogate) želi kazniti i naravno da onda oni odlaze i nitko ne ulaže’, rekao je Lagerfeld. ‘Stranci ne žele ulagati u Francuskoj i to neće funkcionirati’, dodao je.

Lagerfeld je kazao da je Francuska konkurentna na području mode, parfema i vina. ‘Ostali naši proizvodi se ne prodaju. Tko kupuje francuske automobile? Ja ne’, rekao je on.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...