Tendenciozan i senzacionalistički članak smatramo krajnje nekorektnim primjerom huškačkog novinarstva

Nakon što je Antena Zadar prije nekoliko dana, a po dojavi čitateljice, objavila kako zadarski Kaufland i dalje prodaje kore za savijače tvrtke “Clarum”, kao i odlukom nadležnog ministarstva povučenu tunjevinu proizvođača “Lara”, a nakon svakog izostanka komentara spomenutog trgovačkog lanca, isti nam je danas uputio demantij,

Demantij prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

U članku koji je pod naslovom „Zadarski Kaufland (ne)svjesno truje kupce“ objavljen dana 24.10. na stranicama portala „antenazadar.hr“ navodi se niz netočnih i neprovjerenih informacija koje nanose štetu ugledu Kauflanda, koji je stvaran svakodnevnim predanim radom njegovih zaposlenika te poštenim odnosom prema svim kupcima.

U članku se navodi da je „šokirana domaćica“ u poslovnici Kauflanda kupila savijače tvrtke „Clarum“, koje su povučene iz prodaje temeljem odluke Ministarstva poljoprivrede. Nadalje se navodi da su sporne savijače bile sastavni dio Kauflandovog biltena, objavljenog za razdoblje od 18.10. do 24.10.

Kaufland ističe da je na temelju odluke o opozivu koju je Ministarstvo poljoprivrede donijelo za proizvode „Claruma“ povukao sve artikle navedenog proizvođača na koje se odluka odnosila s polica svojih poslovnica te istovremeno blokirao navedene artikle na blagajnama kako se ne bi slučajno omaškom prodao artikl koji je povučen iz prodaje. S obzirom da je u međuvremenu Ministarstvo zdravlja zaključkom od 17.10. dozvolilo tvrtki „Clarum“ stavljanje u prodaju artikla Listovi za pite i savijače Clarum i Listove za pite i savijače robne marke Klara s datumom roka trajanja od 05.11.2012. nadalje, isti su se artikli naknadno ponovo mogli kupiti u poslovnicama Kauflanda, s obzirom da nisu bili na popisu povučenih proizvoda. Kaufland je pritom postupao isključivo u skladu s propisima i poštivao odluke nadležnih državnih tijela.

Nadalje, istina je da su se savijače tvrtke „Clarum“ nalazile u reklamnim novinama Kauflanda za tjedan 18.10. do 24.10., no treba napomenuti da je riječ o novinama koje se tiskaju više od tjedan dana unaprijed, tj. u predmetnom slučaju nekoliko dana prije no što su sporni artikli povučeni iz prodaje. Nakon objave Ministarstva poljoprivrede, Kaufland je, dakako, odustao od akcije spornih „Clarumovih“ proizvoda, s obzirom da nisu uopće bili ponuđeni u prodaji.

Što se tiče tunjevine tvrtke „Lara“, proizvedene 03.04.2012. s rokom trajanja do 30.04.2015., a koja je navodno kupljena u poslovnici Kauflanda nakon objave o opozivu koju je donijelo Ministarstvo poljoprivrede 23.10.2012., Kaufland ističe da navedeni artikl nije nudio u prodaji još od 16.10.2012., kad je isti povučen iz prodaje. U poslovnicama Kauflanda u prodaji se nalazila tunjevina iste tvrtke s rokom trajanja do 30.06.2015., no navedeni artikl nije opozvan od strane nadležnog ministarstva te se nesmetano prodavao i u drugim supermarketima, pa tako i u Kauflandu.

Naposljetku, Kaufland ističe da u svim svojim poslovnim aktivnostima poštuje važeće propise te pitanja sigurnosti proizvoda shvaća vrlo ozbiljno, a osobitu pažnju posvećuje odnosu s kupcima. Stoga, ovakav tendenciozan i senzacionalistički članak, a koji nije utemeljen na provjerenim činjenicama, smatramo krajnje nekorektnim i nedobronamjernim primjerom huškačkog novinarstva.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...