Top 10 poslova budućnosti

Vjerojatno ste se zapitali koji su poslovi, posebno u vrijeme krize, najsigurniji? odnosno poslovi kod kojih se ne trebate brinuti oko pronalaska (dobro plaćenog) posla. U što se isplati uložiti novac kako bi školovali sebe, ali i svoju djecu, upravo za te poslove? Nedavno održana konferencija “HT: Znanjem rastemo” bila je prilika kako bi, barem djelomično, dobili odgovor na to pitanje. Iako se zaključci odnose na određeni period u bližoj budućnosti, korisno ih je promotriti u kontekstu kretanja tržišta u budućnosti.

Jedan od predavača, dr. Michio Kaku to je sročio ovako: „U budućnosti nas svakako očekuje tranzicija s proizvodnog kapitalizma na intelektualni kapitalizam. Što to znači? Pogledajmo to ovako. Budući da cijene proizvodnje hrane tijekom razdoblja padaju i zemlje koje se isključivo orijentiraju na proizvodnju hrane biti će siromašnije. Isto tako, zemlje koje će shvatiti da budućnost leži u intelektualnom kapitalu će istodobno profitirati. Dobar primjer takvog razmišljanja je Kina koja već danas ulaže u obrazovanje jer su svjesni kako jeftina proizvodnja neće biti konkurentna zauvijek“

 

Pogledajmo o kojim se poslovima radi:

Aktuar – stručnjak koji koristi matematičke metode, teorije vjerojatnosti, statistike i financijske matematike kako bi izračunao financijske neizvjesnosti i rizike. Na temelju analiza podataka on predviđa buduća događanja. Najčešće su zaposleni u djelatnosti osiguranja i mirovinskog osiguranja, a sve više rade i u području bankarstva i tržišta kapitala te na investicijskim projektima.

Staklar – potražnja za njima će porasti jer se staklo sve više koristi u gradnji zbog karakterističnog dizajna, ali i zbog smanjenja potrebe za umjetnim osvjetljenjem.

Statističar – počela se stvarati svijest da su statističari ključni pri donošenju pravih odluka u skoro bilo kojem području. Stoga se očekuje veće zapošljavanje u toj struci koja se bavi sakupljanjem, agregacijom i analizom velikog broja podataka.

Deratizator – povećanjem broja ljudi šire se gradovi zbog izgradnje novih zgrada, a upravo njih nastanjuju nepoželjni gosti kao što su štakori, žohari te ostali štetni glodavci. Zbog tog razloga će se povećati potražnja za deratizatorima koji znaju kako ih ukloniti.

Tumač i prevoditelj – sukladno sve većoj migraciji stanovništva, ali i zbog poslovne komunikacije, povećat će se potreba i za ovom strukom. Njihova velika prednost je što imaju mogućnost samozapošljavanja te posao mogu obavljati od kuće.

Optičar – do 2020. očekuje se da će broj optičara porasti za čak 33,1 posto!

Menadžer prirodnih znanosti – oni će biti potrebni kako bi usmjeravali i nadzirali istraživačke projekte biologa, fizičara i kemičara. Takvi menadžeri su uglavnom bivši znanstvenici koji također vode svoja vlastita istraživanja, što znači da se u tome poslu traži iskustvo.

Analitičari za istraživanje tržišta i marketinški stručnjaci – bave se istraživanjima tržišnih uvjeta, prodaje te kretanja cijena proizvoda i usluga. No, da biste se bavili time potrebno je da budete barem prvostupnik jer bez diplome ovo ne možete raditi.

Radnici na izolaciji – njihov broj će porasti zbog povećanja gradnje zgrada i kuća. Novi zahtjevi za uštedom energije i renovacija starih zgrada diljem Europe također doprinose porastu potražnje za ovom djelatnošću.

Tehničari za zaštitu okoliša i zdravstveni tehničari – nadgledanje okoliša i otkrivanje uzroka njegovog zagađenja, a pogotovo onoga koji utječe na zdravlje također će biti traženi. Uzrok tome je što svake godine raste javna svijest da se okoliš treba zaštititi.

 

Interesiraju li vas uglavnom zanimanja koja će vam donesti veliku zaradu, onda pogledajte podatke Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Oni su objavili popis poslova koji su u lipnju ove godine u Zagrebu bili najviše plaćeni.

 

To su poslovi u:

  • upravljačkim djelatnostima te u savjetovanju u vezi s upravljanjem, gdje su plaće iznosile 11,581 kunu,
  • promidžbi i istraživanju tržišta 10,725 kuna,
  • zračnom prometu 9,704 kune,
  • računalnom programiranju, savjetovanju i djelatnosti koje su povezane s njima primaju 9,494 kune,
  • za poslove vađenja sirove nafte i prirodnog plina plaća je iznosila 9,087 kuna.

 

Zanimanja koja su pak plaćena i manje od 3,200 kuna su usluge povezane s upravljanjem i održavanjem zgrada, uređenjem i održavanjem krajolika, u zaštitnim i istražnim djelatnostima te u proizvodnji odjeće. Primanja radnika u preradi drva i proizvoda iznose otprilike 3,265 kuna, u proizvodnji tekstila 3,511 kuna, u proizvodnji kože i srodnih proizvoda 3,548 kuna te u djelatnosti zapošljavanja 3,658 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...