U Hrvatskoj trećina najjačih IT tvrtki u regiji

U 2011. godini 100 najvećih IT poduzeća po prihodu u Adriatic regiji ostvarilo je ukupno 2,53 milijarde eura prihoda (gotovo 19 milijardi kuna) i zapošljavalo nešto više od 13 tisuća radnika.

U odnosu na godinu dana prije, ukupni prihod uključenih tvrtki povećan za 2,2 posto, dok je broj zaposlenih smanjen je za 1,4 posto.

Među sto najvećih 33 tvrtke su iz Hrvatske, 23 iz Slovenije, 21 iz Srbije, a deset su predstavništva globalnih korporacija poput IBM-a.

Najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sjedištem u Zagrebu s ostvarenih 246 milijuna eura (oko 1,8 milijardi kuna), a u prvih pet uključeni su i Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM i regionalni sistem integrator S&T Group.

Hrvatska je druga po potrošnji na IT po glavi stanovnika, odmah iza Slovenije. No, obje zemlje još uvijek značajno zaostaju za prosjekom Europske unije.

Podaci dolaze iz istraživanja ‘Top IT 100 Vendors in Adriatics 2011’, koje tvrtka koje IDC Adriatics priprema već treću godinu zaredom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...