Umjesto programa HRT 2 – na Poluotoku razgovori (ne)poznate službe

Nije posebno velika tajna kako veliki broj kućanstava na Poluotoku gleda TV programe koristeći “staru”, točnije analognu infrastrukturu kabelske mreže, koju je prije nekoliko godina naslijedio Bnet. Isto je tako točno kako i velika većina tih kućanstava, iako su prije 20 i više godina platili popriličan iznos za uvođenje kabelske mreže, ne plaća spomenutom operatoru naknadu za gledanje TV programa.

Međutim, u ovom trenutku to je jedna sasvim druga tema. Tema koja je poprilično zanimljiva, barem posljednjih nekoliko dana je to kako korisnici spomenute analogne kabelske mreže, gledajući HRT 2, nerijetko čuju razgovore – taxi službe.

Naime, komunikacijski sustav koji koriste taxi službe u nekim se slučajevima “pomiješa” sa signalom kabelske mreže na Poluotoku, pa gledatelji često čuju razgovore između vozača.

– Događa se da usred gledanja filma ili serije, tu i tamo, slika jednostavno nestane, te se odjednom začuje onaj prepoznatljivi zvuk “Motorole” nakon čega uslijedi razgovor dva taksista ili nekakve njihove obavijesti. Prvi put sam to zapazila prije par dana kad je odjednom nestalo slike i začulo se “Rogiću, imaš posjet”, rekla nam je korisnica Bnet-ove kabelske mreže u ulici Federica Grisogona.

Iako smo prvenstveno smetnju povezali s policijom, nakon brzog posjeta službenika iste u redakciji Antene Zadar, uvjerili smo se kako isti ne mogu uzrokovati spomenute smetnje jer su sustavi koje koristi policija puno sofisticiraniji te samim time ne mogu uzrokovati ove poteškoće. Isto nam je potvrdio i glasnogovornik Elis Žodan.

Upitali smo i taxi prijevoznike u Zadru za njihov komentar, ne bi li otkrili krivca. Ubrzo smo dobili odgovore svih taxi službi, koje su se ogradile od mogućnosti ometanja signala.

– Mi nemamo klasičnu dispečersku centralu, koju ako se ne varam ima Taxi Lulić i Taxi Denis. Međutim čudno mi je da se može ometati tv signal, a uostalom većina kućanstava je prešla na digitalni signal, prioćio nam je Miro Višić iz Taxi Zadar.

– Naša je komunikacija također digitalna i zaštićena (slično kao i policijska), rekao nam je dežurni u centru Taxi Denis.

Službenu izjavu Taxi Lulića nemamo, međutim, u maratonskom razgovoru koji smo vodili s tvrtkom koja je dotičnima instalirala sustav komunikacije, zaključili smo kako su i njihovi komunikacijski sustavi također digitalizirani.

Upit smo uputili i pravosudnoj policiji, čiji odgovor ali i nezaineresiranost, pomalo iznenađuje.

Molim da se s mailom obratite MUP-u , budući pitanje nije iz djelokruga rada i ingerencija Ministarstva pravosuđa!, odgovorila nam je načelnica sektora Vesna Dovranić.

 

Iako nas se pozitivno iznenadila ažurnost policije koja je uistinu pokazala maksimalnu susretljivost kako bi zajednički istražili i otkrili uzrok ovom problemu, očigledno je kako će isti ostati još neko vrijeme ne riješen, barem do očitovanja pravosudne policije. Također, zanimljivo je kako se ni sam pružatelj usluge analogne kabelske televizije na Poluotoku – Bnet, još uvijek nije očitovao o ovom predmetu.

Prema našim zadnjim saznanjima, veliki broj korisnika spomenute analogne kabelske nakon našeg upita u potpunosti je ostao bez svih programa. Slučajnost?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...